BNR s-a făcut de râs odată cu lansarea bancnotei de 20 de lei. Greşeala pe care puţini au observat-o. Foto

Beatrice Dumitru 03.12.2021, 16:51
BNR s-a făcut de râs odată cu lansarea bancnotei de 20 de lei. Greşeala pe care puţini au observat-o. Foto

Pe 1 Decembrie, Banca Națională a României a lansat o bancnotă de plastic de 20 lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Această conține o greșeală care apare și pe ceilalți bani aflați în circulație. ”Nu este un dezastru”, a precizat un lingvist. BNR a explicat de ce apare această greșeală bancnotele din România.

Greșeala de pe bancnota de 20 lei

Bancnota de 20 de lei este prima de circulație de masă pe care se află o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial, moartă pe frontul de la Mărășești. Bancnota conține o greșeală, pe care a remarcat-o un designer, Alin Tămășan, aceeași care apare și pe banii de 1 leu, 10 lei, 100 de lei, 200 de lei, 500 de lei.

Este vorba despre litera Ă, care are o diacritică diferită de cea folosită în mod obișnuit acolo unde este scris BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Mai exact, „căciulița” lui Ă are formă ascuțită și nu obișnuitul semn rotund.

BNR s-a făcut de râs odată cu lansarea bancnotei de 20 de lei. Greşeala pe care puţini au observat-o. Foto
Greșeala de pe bancnota de 20 de lei.

Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v. E greșit, dar nu e un dezastru. (…) Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor”, a precizat Ana Iorga, jurnalist și lingvist, pentru Libertatea. 

Cum explică BNR greșeala

Referitor la greșeala care apare pe bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, reprezentanții Băncii Naționale Române au explicat că scrierea  este o moștenire, fiind același font folosit și înainte de anul 2000.

E același font care a fost folosit și înainte de 2000, nu am schimbat nimic, doar au fost tăiate niște zerouri atunci”, au precizat reprezentanții BNR, pentru sursa citată.

Bancnota de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, are dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare verde oliv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...