Momente de panică în Marea Neagră. Nave ucrainene încărcate cu grâu, zărite părăsind porturile după ce Rusia s-a retras din acordul cerealier

Elena Avramescu 31.10.2022, 14:52
Momente de panică în Marea Neagră. Nave ucrainene încărcate cu grâu, zărite părăsind porturile după ce Rusia s-a retras din acordul cerealier

În cursul zilei de astăzi, mai multe vase au fost zărite părăsind porturile ucrainene având la bord peste 350.000 de tone de grâu, precum și alte produse agricole. Cel care a furnizat această informație a fost Ministerul Infrastructurii de la Kiev.

Mai multe nave ucrainene au părăsit porturile din Marea Neagră

„12 vase încărcate cu 354,5 mii de tone de produse agricole au părăsit porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdenny având destinații în Africa, Asia și Europa”, a notat sursa citată.

Ministerul a ținut să mai precizeze că una dintre nave, Ikaria Angel, a fost închiriată de Programul Alimentar al Națiunilor Unite, cu misiunea de a transporta cereale în Etiopia.

Se pare că aceste nave se deplasează pe coridorul maritim umanitar stabilit între Ucraina și Turcia însă nu se știe exact modul în care vor răspunde forțele ruse din Marea Neagră.

Cu doar două zile în urmă, Rusia a anunțat că își suspendă, în mod oficial și pe termen nedeterminat participarea la acordul cerealier negociat, separat, de ONU și Turcia cu Kievul și Moscova. Cu toate acestea, Kievul a ținut să menționeze că ONU și Turcia continuă discuțiile cu partea rusă.

Nave ucrainene incarcate cu grau, zarite parasind porturile
Nave ucrainene incarcate cu grau, zarite parasind porturile

Pe de altă parte, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că este decis să încerce salvarea acordului cerealier, chiar dacă Rusia s-a retras.

„O treime din grâul mondial este produs de Rusia și Ucraina. Am furnizat lumii 9,3 milioane de tone de grâu ucrainean și am contribuit la atenuarea relativă a crizei alimentare prin înființarea Centrului Comun de Coordonare. Deși Rusia ezită în acest sens, pentru că nu i se asigură aceeași facilitare (a exporturilor de grâu, n.r.), ne vom continua eforturile”, a declarat, luni, președintele turc.

Prețurile cerealelor cresc amenințător

Coridorul dintre Rusia și Ucraina a permis transportul a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene și chiar a contribuit la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale, după ce au atins niveluri record.

„Anunţul Rusiei va determina cu siguranţă creşterea preţurilor, fiind foarte probabil ca preţurile să crească la începutul săptămânii, pur şi simplu pentru că vor ieşi mai puţine cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel.

În plus, achiziţionarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina a ajuns la un final în urma deciziei Rusiei. Ce îngrijorează și mai mult este seceta din Argentina şi ploile torenţiale din estul Australiei, deoarece aceste lucruri vor pune probleme din punct de vedere al aprovizionării, fiind puse sub semnul întrebării recoltele viitoare ale exportatorilor de grâu din emisfera sudică.

Din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul Mării Negre, există șansă să se declanșeze o cursă de cumpărare în Chicago, acolo unde fondurile de investiţii au o poziţie destul de scurtă. Șeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, Carlos Mera, crede că aceste contracte ar putea să crească cu până la 10%, dar reacţia ar putea dispărea din cauza renunțării la acord de către Moscova, care a fost doar parțial anticipată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...