Moment tensionat la Alba Iulia între Katalin Novak şi Călin Matieș. Senatorul i-a spus preşedintei Ungariei că Transilvania va fi mereu românească

Iancu Andreea 22.05.2022, 20:02
Moment tensionat la Alba Iulia între Katalin Novak şi Călin Matieș. Senatorul i-a spus preşedintei Ungariei că Transilvania va fi mereu românească

Tensiunile dintre români și minoritatea maghiară continuă. După ce un adevărat scandal a izbucnit în urmă cu câteva zile, la meciul de hochei România-Ungaria, un nou moment tensionat a avut loc sâmbătă, pe 21 mai, în cadrul Zilei Unității Reformate Maghiare, care a avut loc în inima cetății din Alba Iulia. Președinta Ungariei Katalin Novak și senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, au fost protagoniștii unui moment tensionat. Senatorul social-democrat a ținut să precizeze că Transilvania va fi mereu românească.

Președinta Ungariei Katalin Novak și senatorul PSD Călin Matieș, protagoniștii unui moment tensionat la Alba Iulia

Ziua Unității Reformate Maghiare a fost celebrată sâmbătă, 21 mai, la Alba Iulia, printr-un eveniment special, marcat de dezvelirea statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen. Totul a avut loc în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novák. Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a ales să așeze o imagine înrămată cu chipul lui Avram Iancu la baza monumentului, stârnind o situație tensionată prin gestul său.

Acesta a dorit să transmită prin gestul faptul că au trecut 150 de ani de la moartea revoluționarului român, care și-a pierdut viața în 1872. Senatorul PSD de Alba s-a dus sâmbătă la președinta Ungariei, aflată în centrul istoric din Alba Iulia, la dezvelirea statuii principelui Bethlen și i-a dăruit acesteia un buchet de flori și un tricolor.

Moment tensionat între Katalin Novak și Călin Matieș, la Alba Iulia
Statuia principelui Gabor Bethlen, dezvelită la Alba Iulia

Social-democratul i-a transmis un mesaj președintei Ungariei

De asemenea, în cadrul intervenției sale, senatorul a ținut să precizeze că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească. Oficialul ungar a zâmbit în urma gestului politicianului, mulțumind pentru flori. Ulterior, reprezentantul social-democrat a venit cu un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui transilvănean.

Centrul istoric al orașului Alba Iulia a fost ales ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că s-a dorit totodată aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat în regiune în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Bethlen Gábor.

Meciul de hochei România-Ungaria, subiect de scandal între minoritățile maghiare și români

Un scandal asemănător a izbucnit în urmă cu mai multe zile, după ce hocheiștii români și cei maghiari au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc, la finalul unui meci care s-a desfășurat la Ljubljana, în cadrul Campionatului Mondial.

„Cred că sunt exagerări care nu mai trebuie să aibă loc pe teritoriul României după 30 de ani de democrație. Toată lumea va trebui să înțeleagă că România și Europa au intrat într-o altă etapă. Repet, iarăși aduc contextul războiului – într-un astfel de context, să vii și cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”, a declarat Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Meciul, care s-a încheiat cu scorul de 4-2 pentru Ungaria, a stârnit numeroase controverse inclusiv în coaliția de guvernare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...