Moldova e pregătită pentru zeci de mii de refugiați, majoritatea însă doar tranzitează țara

Gabriela del Pupo 24.02.2022, 14:41
Moldova e pregătită pentru zeci de mii de refugiați, majoritatea însă doar tranzitează țara

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a anunțat că aproximativ 2000 de persoane au trecut în Republica Moldova. Două dintre vămile de la granița cu Ucraina sunt folosite la capacitate maximă și cel mai probabil în zilele următoare cei care vor să plece din Ucraina vor fi redirecționați spre alte puncte. Republica Moldova are în acest moment capacitatea de a caza câteva sute de migranți, capacitate care se poate mări la câteva zeci de mii de persoane.

Câti refugiați vor trece în perioada următoare prin România?

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, a anunțat că din cele aproximativ 2000 de persoane care au trecut granița de la începutul atacului Rusiei în Ucraina, doar 5 au cerut asistență iar majoritatea au declarat că au unde să se cazeze sau intenționează să meargă înspre țările Uniunii Europene.

„La acest moment centrele care sunt în gestiunea Migrație și Azil, pot acomoda câteva sute de persoane, care vor solicita protecție din partea Republicii Moldova, dar așa cum am menționat din cei 1200 care au traversat doar 5 au solicitat. Vreau să remarc că mai mulți dintre acești cetățeni menționează că merg la rude, sau se pot acomoda inclusiv pe cont propriu. O altă categorie intenționează să se deplaseze cu destinația Uniunea Europeană

La necesitate vom capacita și punctele de trecere a frontierei comună cu România. În caz de necesitate Republica Moldova poate acomoda câteva zeci de mii de persoane, care vor solicita protecție și pentru a asigura suportul deplin și complex al acestor cetățeni, vom beneficia de asistența oferită de către organizațiile internaționale.” a declarat Ana Revenco.

Focuri de armă dinspre Tansnistria înspre Ucraina. Ce spune ministrul?

Întrebată despre imagini care au apărut pe rețelele de socializare în care se arată că se trag focuri de armă dinspre Transnistria înspre Ucraina, Ana Revenco a spus că nu are cunoștință de astfel de acțiuni până la ora conferinței de presă.

„Această situație ne îngrijorează. Noi monitorizăm în regim real situația care se desfășoară în proximitatea Republicii Moldova și inclusiv, pe teritoriul Republicii Moldova. Astăzi, informații despre un pericol iminent nu sunt înregistrate, dar monitorizăm situația îndeaproape”, a conchis Ana Revenco.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...