Modificare importantă anunțată de Registrul Auto Român: de acum cartea de identitate a mașinii poate fi primită și prin curier

Bogdan Bârliga 18.07.2022, 09:21
Modificare importantă anunțată de Registrul Auto Român: de acum cartea de identitate a mașinii poate fi primită și prin curier

Registrul Auto Român (RAR) face un pas important pentru reducerea birocrației și anunță o nouă modalitate de obținere a actelor necesare înmatriculării unui autoturism.

Începând din luna iulie persoanele care solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) vor putea opta pentru expedierea acesteia prin curier.

Proceduri actualizate

De luni, 18 iulie 2022, Registrul Auto Român implementează serviciul „CIV prin curier”. Astfel, persoanele care solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului vor putea opta pentru expedierea acesteia la o anumită adresă specificată, prin intermediul unui serviciu de curierat rapid.

Șoferii vor putea menționa pe cererea de activitate pe care o completează la sediul RAR faptul că doresc primirea CIV prin curier și vor scana cu un telefon mobil un cod QR care permite accesarea directă a linkului pentru înregistrarea solicitării. Aceste facilități vor fi disponibile la intrarea în fiecare reprezentanță RAR din țară.

Modificare importantă anunțată de Registrul Auto Român: de acum cartea de identitate a mașinii poate fi primită și prin curier

Rămâne în vigoare și opțiunea de ridicare personală a Cărții de Identitate a Vehiculului, direct de la ghișeul reprezentanței teritoriale unde a fost efectuată activitatea.

Acest nou serviciu a fost conceput în special în beneficiul clienților care nu au domiciliul în orașele reședință de județ, unde sunt situate de regulă reprezentanțele RAR, și care astfel au de parcurs distanțe mai mari pentru revenire. De asemenea, prin acest demers se decongestionează și zona de așteptare pentru clienți.

Un nou serviciu oferit de RAR pentru verificarea mașinilor second hand

Două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român (RAR) au probleme de identificare și din acest motiv este foarte important să verificăm cu foarte mare atenție mașina second hand pe care dorim să o cumpărăm înainte să o plătim.

Probleme pot fi de la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu.

O parte dintre aceste deficiențe reprezintă motive întemeiate de a refuza să achiziționați un autovehicul utilizat.

Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la RAR și blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulație.

Noul serviciu lansat de Registrul Auto Român se numește RAR eXpert și cine dorește să verifice o mașină trebuie să se prezinte în baza unei programări cu vehiculul la sediul la RAR Grivița.

RAR dispune de expertiza necesară identificării situațiilor care pot face diferența înainte să plătim pentru un autoturism cu probleme.

Pentru serviciile de verificare RAR eXpert clienți vor primi un raport de expertiză și din acest motiv prezența mașinii la sediul RAR Grivița este necesară.

Pe lângă verificările legate de numărul de kilometri și de cele prin care se atestă identificarea corectă a seriilor de șasiu la RAR mașinile second pot fi analizate și din punct de vedere tehnic.

Printre altele, această evaluare poate evidenția reparații neconforme la structura de rezistență a autoturismului și se pot identifica defecțiunile ascunse.

Urmăriți Impact.ro și pe