Moderna vrea să producă vaccinul care te protejează de Covid și de gripă. În ce an ar putea fi disponibil

Andra Daoud 17.01.2022, 21:03
Moderna vrea să producă vaccinul care te protejează de Covid și de gripă. În ce an ar putea fi disponibil

Compania Moderna și-a propus să dezvolte un vaccin care să ofere protecție împotriva a trei virusuri: Covid-19, virusul gripal și RSV, un virus respirator comun. Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Stephane Bancel. Acesta a spus că serul va avea un spectru larg, oferind protecție împotriva celor trei virusuri care provoacă boli respiratorii și a anunțat când estimează că va fi disponibil.

Moderna vrea să producă vaccinul care te protejează de Covid și de gripă

În cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial, Bancel a vorbit despre planul companiei Moderna de a dezvolta un vaccin care să le ofere oamenilor o protecție amplă împotriva bolilor provocate de virusurile respiratorii. Serul va fi în doză unică, iar oamenii îl vor putea face înainte de începutul sezonului rece, urmând să fie protejați împotriva Covid-19, a gripei și RSV.

Scopul nostru este de a putea avea un singur vaccin anual, astfel încât să nu avem probleme de conformitate în cazul în care oamenii nu vor să facă două-trei vaccinuri pe timp de iarnă”, a spus Bancel.

Cât despre momentul în care va fi gata vaccinul, șeful Moderna estimează că toamna anului 2023 este un termen realist. Bancel a menționat intenția companiei de a dezvolta un vaccin cu spectru mai larg încă din toamna anului trecut.

El le-a spus investitorilor, în septembrie 2021, că Moderna lucrează la un ser care ar combina vaccinul ARN mesager împotriva Covid-19, cu un vaccin împotriva gripei și, eventual, cu o substanță pentru prevenția virusului sincițial respirator (RSV).

Moderna vrea să producă vaccinul care te protejează de Covid și de gripă. În ce an ar putea fi disponibil
Moderna vrea să producă vaccinul împotriva Covid-19 și împotriva virusului gripal

Vaccinul este în prezent în faza de testare

Bancel a spus că booster-ul Covid este în prezent în faza a treia de testare, în timp ce vaccinul anti-gripal este în curs de dezvoltare. Acesta din urmă utilizează, de asemenea, tehnologia ARN mesager și ar trebui să treacă de la faza a doua la faza a treia de testare în al doilea trimestru al acestui an.

În același timp, specialiștii de la Moderna lucrează la un ser împotriva tulpinii Omicron a virusului Covid-19 și speră ca acesta să fie gata în primăvara acestui an.

Vaccinul este finalizat în această perioadă… ar trebui să intre în testele clinice în săptămânile următoare. Sperăm ca în luna martie să avem datele necesare pentru a le transmite autorităţilor cu rol de reglementare, pentru a pune la punct următorii paşi”. a spus Bancel.

Compania Moderna intenționează să livreze anul acesta între 2 și 3 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, a confirmat șeful companie. Anul trecut, Moderna a livrat 807 milioane de doze de ser la nivel mondial.

 

Urmăriți Impact.ro și pe