Modele ouă de Paște 2024. Care sunt tendințele anul acesta

Emanuela Pană 17.04.2024, 19:12

Paștele este un moment de sărbătoare care unește familiile și aduce împreună tradiții străvechi cu inovații moderne. Dacă ai copii, atunci decorarea ouălor de Paște poate fi o activitate plăcută și distractivă pe care o puteți face împreună. În plus, ai la dispoziție o mulțime de tehnici interesante: frunze, orez, sclipici, pictură manuală, ombre și lista poate continua. Vezi modele ouă de Paște 2024.  

Modele ouă de Paște 2024

Există o varietate incredibilă de modele de ouă decorative, de la cele cu sclipici și tematică Minion, până la cele cu efect de marmură, tehnici acuarelă sau tie-dye. Cu siguranță vei găsi un model pe placul tău! 

Indiferent dacă le folosești ca elemente centrale în decorul de Paște sau le amplasezi în grădină pentru a adăuga un strop de culoare, vopsirea ouălor este o activitate minunată pentru întreaga familie. 

Pentru a crea ouă pui de găină, minioni sau ouă sub formă de fructe și legume rotunde precum portocale, roșii sau lămâi, ai nevoie doar de ouă albe și un set de acuarele. Lasă-ți imaginația să zburde și aruncă un ochi în galeria foto pentru un strop de inspirație.  

Efect de marmură 

Unul dintre cele mai elegante și spectaculoase modele este efectul de marmură. Această tehnică se realizează prin amestecarea de vopsele în diferite culori într-un bol cu apă, unde ouăle sunt apoi rotite delicat pentru a căpăta designuri unice, similare cu marmura naturală. 

Efect tie-dye 

Pentru a crea un efect tie-dye, începe prin a înfășura fâșii subțiri de bandă adezivă în jurul ouălor fierte, apoi le scufundă în diverse culori de vopsea. Odată ce ouăle s-au uscat, îndepărtează benzile. Cu ajutorul lor, poți crea diferite modele: pătrățele sau alte forme geometrice. Poți să te joci cu culorile pentru a obține modele unice și pline de viață. 

Sclipici 

Ouăle cu sclipici sunt perfecte pentru cei care preferă un Paște plin de strălucire. Aplică un strat subțire de adeziv pe ou și presară sclipici peste acesta. Poți crea diverse modele sau poți acoperi întregul ou. Vei obține un ou spectaculos și festiv, care va atrage toate privirile. 

Ouă cu modele naturale 

Pentru cei care preferă un aspect mai organic și rustic, ouăle pot fi decorate cu elemente naturale cum ar fi frunzele sau florile. Acestea se fixează pe ou înainte de vopsire, lăsând un model inedit când sunt îndepărtate.  

Citește și: De ce să nu cumperi ouă de Paște gata vopsite din comerț. Atenție mare, te pândește un pericol nebănuit

Colorant natural vs. vopsea din comerț 

Dezbaterea între utilizarea coloranților naturali și a vopselelor din comerț continuă și în 2024. Coloranții naturali, cum ar fi sfecla roșie, turmericul sau coaja de ceapă, oferă atât o paletă de culori surprinzătoare, cât și siguranța că alimentele sunt decorate într-un mod sănătos.

Pe de altă parte, vopselele din comerț oferă culori mai intense și un spectru mai larg de nuanțe, fiind și mai ușor de utilizat pentru modele și efecte complexe. 

Vezi și: Ouă vopsite natural de Paște. Cele mai bune metode folosind ingrediente naturale

Când se vopsesc ouăle de Paște?

Conform tradiției ortodoxe, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Aceasta este ziua în care se fac ultimele pregătiri pentru duminica Paștelui.

Alături de ouăle roșii (sau alte culori, în funcție de preferințele personale), gospodinele pregătesc preparatele tradiționale pentru masa de paște în Joia Mare: cozonaci, pască, ciorbă de miel, drob. 

În unele zone ale țării, în această zi se fac focuri pentru sufletele răposaților, care vin și se așează la streașină, potrivit unei superstiții străvechi. De aceea, în această zi nu se mătură, ca să nu se facă praf, care să fie aruncat în gura morților.  

Tot în Joia Mare trebuie refăcut gardul în grădini, trebuie adunat gunoiul și ars. În unele zone din România, în Joia Mare se face borșul, care este bun la preparatele pe bază de carne de miel. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...