Moda pozelor în lanul de rapiță e deja istorie. Acum se poartă, cu înverșunare, macii și lavanda

Diana Timișoreanu 03.06.2021, 13:46

Moda pozelor în lanul de rapiță e deja istorie. Dacă în anii trecuți moda pozelor făcute în lanurile cu rapiță făcea ravagii pe rețelele de socializare, acum ideea a prins contur iar peisajele se diversifică. Macii și lavanda sunt cele mai noi dorințe ale celor care vor șă impresioneze pe Facebook sau Instagram. Ba mai mult decât atât, acum nu mai ajunge un simplu selfie sau o poză facută de un prieten cu telefonul mobil: se organizează sesiuni foto în toată regula sau se percep taxe de intrare în lan.

Moda pozelor în lanul de rapiță e deja istorie

“Am început ședințele foto artistice în imensitatea lanului de maci”, a anunțat fotograful timișorean Răzvan Vitionescu, ajuns o adevărată vedetă după ce pozele sale superbe din lanuri cu maci sau rapiță au fost vizualizate de zeci de mii de oameni. El a postat și câteva dintre rezultatele acestor ședințe, printre care fotografia unei mirese într-un lan de flori albe și maci.

În Timiș, locurile în care lavanda, macii și alte flori frumos colorate sunt vânate de fotografi profesioniști. Pozele sunt impresionante, dar și controversate. După ce sunt postate pe rețelele de socializare, toată lumea întrebă unde au fost făcute. Fotografii ezită însă să dezvăluie locația, pentru că se tem ca locurile vor fi năpădite de cei dornici de o fotografie spectaculoasă pentru Facebook sau Instagram. Aceștia ar strica peisajul pentru că se intră cu mașinile până în mijlocul lanului, se lasă în urmă gunoaie și se culeg florile.

Nu este nimic nou, doar tehnologia și modul de redare diferă. Acum este accesibil aproape oricui, altădată era un lux destinat celor bogați. Mă refer la dorința de a avea amintirea ta într-un loc frumos. Altădată se comandau portrete iar fundalul era ales cu grijă, cel mai des diferit de cel real, ca să arate cât mai bine: coloane, fântâni, interioare somptuoase. Primele fotografii, tot așa, erau familii în carfe se făcea una într-o generație. Acum oricine poate avea o astfel de poză, trebuie să vii cu ceva nou, și atunci apare ideea de profesionist, adică altfel decât poți face tu cu telefonul și în Photoshop, explică Ileana Valentinov, critic de artă.

Moda pozelor in lanul de rapita e deja istorie

Iar dacă vremea macilor stă să treacă, cea a lavandei abia începe. În Timiș sunt deja mulți cultivatori care, pe lângă banii făcuți din vânzarea recoltei sau a unor preparate realizate la scară mică – apă de lavandă, săpunuri de casă, perne umplute cu florile parfumate – își rotunjesc veniturile oferind locația, contra unei taxe modice, pentru poze.

Costul mini-sesiuni este 150 lei de fotografie, include 15 minute, 10 poze profesionale + veți primi produse și lavandă. Puteți beneficia de această ofertă trimițănd mesaj privat pentru înscriere, este anunțul publicat anul trecut pentru o astfel de ofertă.

Iar competiția între cei care vor să aibă parte de cele mai frumoase poze pentru rețelele de socializare și cei care vor să câștige oferindu-le asta nu se oprește aici. Unul dintre profucătorii de lavandă care oferea și până acum posibilitatea realizării de fotografii artistice în lanurile sale a cultivat, anul acesta, și imortele și spune că, atunci când cele două culturi vor fi perfect înflorite, nimeni nu va putea face diferența între peisajul autohton și cel din Provence.

Urmăriți Impact.ro și pe