Rezervări pentru vacanță la Marea Neagră. Hoteluri de pe litoral, ocupate 100% în vârf de sezon. Explozie de solicitări pentru lunile iulie si august. Mamaia, dar și Venus, Olimp sau Neptun, stațiunile preferate pentru acest sezon estival.
Cererile de sejururi pe litoralul românesc au crescut în ultimele două săptămâni cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2019, considerat cel mai bun an din istoria turismului autohton. Este consecința relaxării restricțiilor determinate de pandemie însă totul se datorează și ofertelor lansate de operatorii din turism. Așa se face că acum românii se grăbesc să-și asigure sejurul din această vară pe litoral. În doar 10 minute, o agenție de turism de pe litoral a înregistrat nu mai puțin de 11 rezervări.
Mulți români aleg litoralul românesc și vara aceasta pentru a petrece principalul concediu din an pentru că se simt mult mai în siguranță. Criteriile care contează sunt proximitatea față de casă, accesibilitatea, precum și faptul că nu li se solicită un test PCR sau dovada vaccinării, obligatorii pentru călătoriile în străinătate. Iar din acest punct de vedere, credem că turismul intern în general va avea de câștigat în 2021. Am mai constatat faptul că, deși sunt turiști care adaugă în pachet și asigurarea cu acoperire Covid-19, numărul lor a scăzut în comparație cu lunile ianuarie-februarie, ceea ce înseamnă că mulți români au o abordare mai relaxată acum față de pandemie, Ionuț Nedea, CEO litoralulromanesc.ro.
Cele mai cautate luni sunt iulie – august, motiv pentru care, în acest moment, deja sunt hoteluri care, pe anumite intervale din vârf de sezon, au grad de ocupare de 100%. Rămâne însă de vazut dacă si condițiile impuse de autorități vor permite acest lucru, în acest moment hotelierii având limită de cazare de 70%. Pandemia a modificat și comportamentul de consum al turistului român: astfel, mulți se orientează mai ales spre hoteluri de 3 și 4 stele pentru a beneficia de servicii de calitate și pentru că se simt mai în siguranță din punct de vedere sanitar. Mai mult decât atât, tot mai multe famii caută și în România sistemul all inclusiv, practicat cu succes si foarte cautat de romnii care merg în stațiuni din Turcia sau Bulgaria.
Valoarea medie a unui sejur rezervat în această perioadă este de 2.200 de lei, iar această creștere a cererii se datorează și faptului că prețurile au rămas la nivelul anului anterior. La un hotel de două stele, până aproape de 15 iunie, românii se vor putea caza și cu 100 de lei pe noapte într o cameră dublă. Însă dacă pretențiile sunt mai mari atunci si prețurile cresc, iar la un hotel de 4 stele din Mamaia, spre exemplu. cu mic dejun inclus și acces la piscna, o cameră dublă ajunge să coste în jur de 150 de euro pe noapte.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Durata medie a vacanței este de 5 nopți, dar există și turiști care aleg sejururi extinse, de două, chiar trei săptămâni. Stațiunile preferate anul acesta sunt și acelea în care s-au făcut investiții – fie de către autorități, așa cum este proiectul de extindere a plajelor din Mamaia, fie investiții private, așa cum sunt cele făcute de hotelieri în unități de cazare în Eforie Nord, Venus, Olimp, Jupiter.
Aceste investiții transformă cu adevărat litoralul românesc și îi atrag la mare și pe românii care nu au mai fost în această destinație de mai bine de un deceniu. Ne dorim ca procesul să continue și să ajungem să ne comparăm cu stațiuni din vestul Europei, nu doar cu cele din țări învecinate, a mai spus Ionuț Nedea.
Reprezentanții agențiilor de turism de la malul mării cred că în acest sezon estival numărul turiștilor care vor petrece un sejur la pe litoralul românesc va crește în comparație cu ultimii doi ani și speră că 2021 să fie anul relansării turismului intern, în general, și a turismului de litoral.