Minunea care l-a salvat pe Mihai Șora la cutremurul din 1977. Văduva lui a povestit și ce a făcut fiul, Tom

Beatrice Dumitru 04.03.2023, 18:01
Minunea care l-a salvat pe Mihai Șora la cutremurul din 1977. Văduva lui a povestit și ce a făcut fiul, Tom

În urmă cu 46 de ani, România a fost lovită de un cutremur devastator, considerat cel mai puternic din țara noastră din cazua numărului mare de morți. Mihai Șora a fost martorul acelei tragedii, iar văduva sa a dezvăluit acum detalii despre minunea care i-a salvat viața filosofului, dar și ce a făcut fiul lui, Tom.

Unde trebuia să mergă Mihai Șora în seara cutremurului și de ce a refuzat

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut 7,4 grade pe scara Richter și atunci au murit peste 1.500 de oameni, aproape 1.400 dintre ei doar în Capitală, în timp ce alți peste 11.300 au fost răniți. Martorul acelei tragedii a fost și filosoful Mihai Șora, cel care a încetat din viață în urmă cu o săptămână, pe 25 februarie, la vârsta de 106 ani.

Pe pagina lui de Facebook, văduva Luiza Palanciuc, a dezvăluit câteva detalii despre cum a scăpat Mihai Șora la cutremurul din 1977. Aceasta a scris că filosoful fusese invitat de un prieten la o petrecere, dar a refuzat să meargă pentru că acolo era și o persoană pe care nu prea o plăcea.

Minunea care l-a salvat pe Mihai Șora la cutremurul din 1977. Văduva lui a povestit și ce a făcut fiul, Tom
Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani.

În 3 martie ’77, ai primit un telefon de la Milo Petroveanu… Ca un făcut, ai răspuns chiar tu (care, se știe, nu ești „telefonist“, cum obișnuiești să spui, nu-ți plac defel conversațiile în care nu vezi privirea interlocutorului); de obicei, răspundea Mariana. Iar Milo v-a invitat pe amândoi la o petrecere pe care urma să o dea, împreună cu Veronica, a doua zi. „Și cine mai vine?“, ai întrebat. „Păi mai vin Anatol și Clara, Gafița…“ În clipa ceea, în mintea ta s-a rupt filmul: Gafița, alunecosul domn turnător, care-ți stătea pe cap la Editură. „Nu te supăra, Milo, dar îl văd toată ziua, nu vreau să-l mai văd și la tine…“. Și nu v-ați dus. Și așa ați scăpat”, a scris Luiza Palanciu pe pagina de socializare.

Ce a făcut fiul lui Mihai Șora la cumtremur

Văduva lui Mihai Șora a mai povestit că fiul cel mic al filosofului, Tom, se afla în armată la cutremurul din martie 1977. De asemenea, a spus că a aflat de la un coleg de-al lui de armată, Bogdan, că după ce se dădea stingerea, acesta „cânta“ pe o claviatura imaginară, fiind student la Conservator. Așa a scăpat cu viață la cutremur.

În seara de 4 martie, când a venit cutremurul, după primele zgâlțâituri toți băieții din dormitor au rupt-o la fugă, ieșind din clădire. Numai Bogdan, obișnuit cu mișcătorul lui pat, nu și-a dat seama că venea stihia… Și copilul tău minunat, pătruns, în chiar clipa aceea, de muzica lui Bach”, a adăugat Luiza Palanciuc.

Mihai Șora și Luiza Palanciuc s-au căsătorit în anul 2014, atunci când filosoful avea 97 de ani, iar la înmormântare văduva acestuia a fost acuzată de Tom Șora că nu i-a mai permis să comunice cu tatăl său de zece ani de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...