VIDEO

Ministrul Virgil Popescu trage linie la final de 2022. Situația energetică a României: „Avem un nou obiectiv de țară, independența energetică și îl vom atinge”

Gabriela del Pupo, Cosmin Chelu 31.12.2022, 16:56
Ministrul Virgil Popescu trage linie la final de 2022. Situația energetică a României: „Avem un nou obiectiv de țară, independența energetică și îl vom atinge”

Poate unul dintre cele mai așteptate mesaje pentru anul următor vine din partea Ministrului Energiei, Virgil Popescu. După un final de an haotic în care până în ultima clipă ne-am întrebat dacă compensarea și plafonarea vor fi continuate și în 2023 și cu multe noi reglementări la care s-a renunțat într-un final, ministrul pare optimist în mesajul său de Anul Nou că România va reuși să depășească în continuare criza facturilor la energie. Acesta menționează însă că țara noastră nu este songură în această provocare și că beneficiază de suportul țărilor și entităților partenere, UE și NATO.

„Putem spune că a fost un an de răscruce pe care cred că l-am trecut cu bine”

Stabilitatea pe care o promite Virgil Popescu este, în opinia sa, până în 2025. ministrul face referire la legea promulgată de președintele Klaus Iohannis care stabilește ca maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv; preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

„Putem spune că a fost un an de răscruce pe care cred că l-am trecut cu bine, împreună cu partenerii europeni, cu statele atlantice, cu SUA, am reușit să stabilizăm prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale și să creăm o stabilitate a acestora până în 2025. Nu a fost ușor să ne adaptăm din mers, a trebuit să facem uneori chiar și improvizații, pentru că, da, în momentul în care ai un război la frontieră și o criză foarte puternică, trebuie să te adaptezi din mers.

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost că dacă suntem uniți putem trece peste toate aceste lucruri. România a demonstrat că este capabilă să treacă peste această criză energetică.”, spune ministrul în mesajul său.

 

„Societatea Nuclearelectrica a ajuns să dețină întreg ciclul nuclear al României”

Ministrul a mai anunțat o finanțare a partenerilor americani pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă de aproximativ 3 milioane de dolari. De asemenea Nuclearelectrica urmează să aibă un circuit propriu integrat după ce compania a integrat și alte companii. Societatea Națională Nuclearelectrica SA a primit anul acesta dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile și mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licența de exploatare de la Tulgheș-Grințieș.

„Pentru prima dată putem spune că există un circuit integrat în România pentru producția de energie electrică. Societatea Nuclearelectrica a ajuns să dețină întreg ciclul nuclear al României. De la extracțiile de uraniu, la procesarea acestora. Avem un nou obiectiv de țară, independența energetică și îl vom atinge.

Tot în acest an Romgaz a cumpărat partea Exxon din Neptun Deep și România practic se securizează din punctul de vedere al gazelor naturale, din 2026 România va deveni independentă și din punctul de vedere al gazelor naturale, vom produce mai mult decât putem consuma.

Tot în acest an am salvat de la faliment CE Oltenia printr-o injecție de un miliard de euro din ultimii 3 ani și încă un miliard de euro pentru investiții.”, a mai punctat ministrul.

De asemenea Virgil Popescu a mai punctat faptul că noul investitor de la Mintia va aloca un miliard de euro pentru retehnologizare, deși faptul că această tranzacție a fost considerată una dezavantajoasă pentru statul român, când a fost vândută unitatea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...