Ministrul Sorin Cîmpeanu, nou anunț despre bursele elevilor. A spus-o în direct: „Nu cred că este bine”

Cătălina Burghelea 18.01.2022, 07:07
Ministrul Sorin Cîmpeanu, nou anunț despre bursele elevilor. A spus-o în direct: „Nu cred că este bine”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine cu noi precizări în scandalul burselor acordate elevilor străluciți ai României. Oficialul a vorbit, luni seara, la un post de televiziune, despre criteriile de partajare a notelor într-o clasă și a explicat de ce nu vede cu ochi buni goana după medii mari.

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre bursele elevilor

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut noi declarații despre bursele acordate elevilor români. Politicianul este de părere că, în prezent, „notele sunt irelevante” și că este posibil, „în acest fel, să ne furăm căciula, iar la primul examen rezultatele să fie suprinzătoare”.

Referindu-se la burse, oficialul din Educație a precizat că s-a realizat o armonizare, chiar dacă varianta implementată nu este cea perfectă. Sorin Cîmpeanu propune ca doar primii trei elevi din fiecare clasă să primească burse de merit, dacă au media generală minim 9. Ministrul a adăugat că este adeptul creşterii cuantumului burselor şi că îşi propune să reglementeze acest lucru într-un proiect al unei legi a Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu nu prea este mulțumit de școala online

Întrebat la Digi24 dacă goana elevilor după note mari este cauzată de presiunea părinților, indulgența profesorilor sau de școală, ministrul Cîmpeanu a explicat că sistemul online a făcut să nu mai ai niciun fel de garanție cu privire la cel care răspunde. În spatele ecranului poate fi oricine, de aici și mediile mari din ultimii doi ani.

„În primul rând, este din cauza faptului că atunci când un profesor evaluează, atunci când nu există obligativitatea ca elevul sa raspundă cu camera deschisă, încă o dată vă spun, cel care răspunde din spatele ecranului poate fi oricine. Poate fi și elevul cu toate mijloacele de informare la dispoziție, pentru că nu poți să știi, e camera închisă. Atunci când sistemul te invită la a încălca regulile, nu poți să condamni nici elevul, nici profesorul. În acest fel ne furăm căciula, iar la primul examen rezultatele pot fi suprinzătoare.

În loc să te bucuri că poți lua o bursă de studiu, dacă într-adevăr îndeplinești toate condițiile, care se acordă de la 7.50 și care este 150 de lei pe lună anul ăsta, reclami că nu mai ai bursa de merit care era 100 de lei. Păi, e mai mult, doar că nu se mai numește de merit. Acum, dacă alergăm toți după coronițe și merit, nu cred că este bine, iar în mine nu o să găsească un partener.”, a declarat Sorin Cîmpeanu la postul TV.

scoala online

Primele trei medii dintr-o clasă se califică la bursă

În continuare, ministrul Educației a fost solicitat să răspundă dacă este de acord cu varianta prim-ministrului Nicolae Ciucă privind bursele de merit, ca acestea să fie acordate de la media 9,80 în sus, nu de la 9,50. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, „este o variantă care poate fi luată în calcul atâta vreme cât discutăm de merit”. Oficialul a adăugat apoi că are „o propunere și mai bună”: „Primele trei medii din fiecare clasă, primii trei din fiecare clasă, cu condiția să nu fie sub nota 9, spre exemplu”.

„Putem coborî până la 9, dar să fie primii trei cei mai buni.”, a continuat acesta, menționând că „am avut clase cu 33 de elevi din 35, cu 10”.

„Poți ajunge în situația unor clase din care nimeni să nu ia Bacalaureatul și totuși, să dai și acolo burse de merit. Cred că sunteți de acord că nu este în regulă.”, a mai declarat Cîmpeanu pentru aceeași sursă citată.

Ce se va întâmpla în anul școlar viitor

Ministrul Educației este convins că situația burselor se va rezolva definitiv pentru anul școlar viitor.

„Voi susține și creșterea cuantumului burselor, și creșterea bugetului de burse, și creșterea numărului de burse, dar pe baze mai corecte. Acest lucru, ca să nu mai fie modificat de la un an la altul, să fie cuprins și într-un proiect al unei legi a Educației. Voi face tot posibilul să fie disponibil cât mai curând în consultare și, dacă se poate, să parcurgă întreg procesul de validare până la finalul acestui an calendaristic, este foarte bine. Din această lege să facă parte și criteriul de acordare a burselor.”, a punctat politicianul.

Poți să ai note mari și să fii analfabet funcțional

Odată cu predarea online, jumătate din elevii români se califică pentru bursele de merit. Însă, pentru Sorin Cîmpeanu, ponderea este mult prea mare și nejustificată, în condițiile în care mulți copii cu medii peste 8-9 sunt analfabeți funcțional. Astfel, ministrul Educației a mărit nota de acordare a burselor la 9,50.

Urmăriți Impact.ro și pe