Scandalul burselor continuă. Lipsă de exigențe sau prea mulți elevi performanți?

Gabriela del Pupo 11.01.2022, 14:42
Scandalul burselor continuă. Lipsă de exigențe sau prea mulți elevi performanți?

„Notele maxime la predarea online au crescut de 7 ori, așa încât mai mult de jumătate dintre elevii României ar trebui considerați de geniu” este declarația pe care a făcut-o Ministrul Educației ca răspuns la scandalul care a scos elevii în stradă în fața ministerului. Deși nu se reflectă în testele PISA elevii români au avut în ultimul an rezultate foarte bune în sistemul predării online.

Exigențe sau permisivitate?

Sistemul educațional din România are carențe care sunt de natura evidenței. Însă un fenomen rar ține agenda publică de câteva săptămâni. Odată cu predarea online jumătate din elevii României se califică pentru bursă de merit. Este lipsa de exigență a profesorilor sau adaptabilitatea elevilor la tehnologie? Elevii sunt nemulțumiți de faptul că doar o pătrime vor beneficia de bursă de merit după ce Ministerul Educației a mărit nota de acordare a burselor la 9,50.

„Tocmai ce am ieșit de la o ședință cu ministrul educației în care am pus pe tapet problema burselor elevilor. Din păcate, concluziile nu sunt neapărat de partea noastră, pentru că ministerul nu este dispus să modifice, cel puțin la momentul actual, criteriile de acordarea burselor, cel puțin pentru bursa de merit.

Însă avem certitudinea faptului că dacă situația mediilor de pe acest an școlar se va modifica, ministerul este dispus să coboare bursa de merit de la 9,50 la o medie care să poată asigura acoperirea totală a fondului rezervat pentru burse. Noi suntem în continuare aici, protestele în toată țara continua săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, pentru că tragem un semnal de alarmă cu privire la criteriile total inechitabile de acordare a burselor” spune Silviu Morcan, președintele Consiliul Național al Elevilor.

Sorin Cîmpeanu îndeamnă părinții să își trimită copiii la școală

„Notele maxime la predarea online au crescut de 7 ori, așa încât mai mult de jumătate dintre elevii României ar trebui considerați de geniu”

Predarea online a adus multe dezavantaje din punct de vedere psihic și fizic pentru elevi. Se pare însă că la nivelul evaluării profesorii sunt cei care nu au reușit să facă departajarea în acest sistem bazat pe tehnologie. Ministerul Educației s-a văzut astfel obligat să mărească nota de acordare a burselor de merit de la 8,50 la 9,50. 700.000 de elevi vor pierde astfel ajutorul de la stat. Sorin Câmpeanu consideră că tăierea este justificată deși recunoaște că școala online are și multe dezavantaje.

„Mai nou, foarte mulți elevi au tulburări de vedere din cauza excesului de predare online. Deci sunt foarte foarte multe neajunsuri. Ca să nu mai vorbesc de deformarea notelor, în care notele maxime la predarea online au crescut de șapte ori, așa încât au generat acea problemă prin care mai mult de jumătate din elevii României ar trebui considerați de geniu, deci n-am mai avea nicio problemă”a declarat ministrul Sorin Câmpeanu pentru B1tv.

Urmăriți Impact.ro și pe