Ministrul Rafila, la 7 de ani de la Colectiv: „Avem 34 de paturi pentru marii arși”. Numărul va crește în 2024

Mihnea Tălău 30.10.2022, 15:46
Ministrul Rafila, la 7 de ani de la Colectiv: „Avem 34 de paturi pentru marii arși”. Numărul va crește în 2024

La șapte ani de la tragedia din clubul Colectiv care a zguduit România în sistemul medical nu s-a schimbat mai nimic. Spitale sunt nepregătite, iar legile nu sunt nerespectate. Țara noastră are acum 34 de paturi pentru pacienții cu arsuri grave și se tinde ca numărul acestora să ajungă la 60.

Promisiunile ministrului Alexandru Rafila

„La nivel național există 300 de paturi pentru pacienții cu forme ușoare, cel mult medii ale arsurilor. Pentru tratamentul marilor arși există la nivel național 34 de paturi care sunt funcționale. Ele se găsesc la București, la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși și Spitalul Alexandrescu, unde sunt paturi pentru copii, la care se adaugă paturile de la Iași și Timișoara”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Ministrul spune că în perioada imediat următoare ar putea fi operaționalizate 3 paturi la Brașov și alte 3 la Craiova, dar că e nevoie și de personal pentru a asigura îngrijirea bolnavilor.

„Există și proiectele finanțate de Banca Mondială care ar trebui să aibă ca dată de finalizare anul 2024, în care vor fi 9 paturi la Târgu Mureș, se suplimentează centrul de la Timișoara de la 5 la 9 locuri, iar cel de la Grigore Alexandrescu la 16 locuri, ceea ce ar face un total de circa 60 de paturi disponibile la nivel național”, a adăugat ministrul Rafila.

Ziua mondiala a luptei impotriva cancerului

Tragedia de la Colectiv le reamintește românilor de sistemul bolnav de sănătate

Cu 7 ani urmă, în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde sute de tineri asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, a izbucnit un puternic incendiu, iar focul s-a extins cu rapiditate, provocând o adevărată tragedie națională.

În noaptea fatidică, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, alţi 162 au fost răniţi, iar în săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.

În jur de 150 de tineri care au scăpat cu viață din flăcările ucigașe, au rămas cu cicatrici care i-au mutilat pe viață și le aduc aminte zilnic de sistemul bolnav de sănătate în care au fost tratați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...