Ministrul Muncii anunță creșterea salariului minim, în timp ce BNR comunică o inflație de 13,9% la finele anului. INS nu a calculat coșul lunar de trei ani

Andrei Dumitrescu 29.08.2022, 12:35
Ministrul Muncii anunță creșterea salariului minim, în timp ce BNR comunică o inflație de 13,9% la finele anului. INS nu a calculat coșul lunar de trei ani

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat duminică propunerea de creștere a salariului minim pe economie, ferindu-se să ofere informații concrete despre majorarea efectivă.

Potrivit ministrului, PSD ar urma să prezinte săptămâna aceasta un pachet social pe creșterea salariului, dar și pe majorarea cu 5% a pensiilor, de la 1 ianuarie.

Budai anunță creșterea salariului minim

Marius Budăi nu a oferit cifre concrete referitoare la majorarea salariului, rezumându-se să spună că partidul din care face parte a luat în considerare prețurile din energie.

„Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibiltatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român.

În acest pachet avem şi măsuri sociale şi măsuri economice. În primul rând, grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia, pentru iarna 2022-2023 să nu aibă preţuri modificate. Vorbesc de consumatorii casnici. Specialiştii noştri au lucrat pe astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie. Vom avea discuţiile finale, asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă”, a mai spus Budăi, la Antena 3.

Cum (nu) se calculează salariul minim

Din 2021, salariul minim trebuia calculat în baza coșului minim de consum pentru un trai decent, potrivit Legii nr. 174/2020, prin care se modifica și completa Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 217/2000. Astfel, Institutul Național de Statistică (INS) avea obligația să calculeze anual valoarea acestuia.

Cu toate acestea, INS nu a stabilit valoarea coșului minim în ultimii trei ani, invocând o serie de erori legislative.

Alimentele se scumpesc enorm în România. Cât vei plăti în plus pentru un coş de cumpărături

Într-un raport înaintat în februarie, Avocatul Poporului atrăgea atenția că salariul minim brut pe țară, de 2.550 de lei, este mai mic decât coșul de consum, în valoare de 2.708 lei. Potrivit Avocatului Poporului, pentru un trai decent o persoană adultă singură avea nevoie de 2.708 lei pe lună, în timp ce o familie de doi adulți și doi copii avea nevoie de 7.234 de lei pe lună.

Budăi, pe 20 iulie: „Are cine să-l suporte în România, mediul de afaceri îl poate suporta?”

Pe 20 iulie 2022, ministrul Muncii spunea că angajatorii români nu și-ar permite o eventuală creștere a salariului minim, declarând că în acel moment nu ar fi fezabilă nici majorarea, nici aplicarea salariului minim european.

„Dar din punctul meu de vedere, când salariul va ajunge acolo unde cetățenii noștri ne-au spus, 3.000 – 4.000 de lei, putem discuta de indexări ulterioare cu inflația și care vin doar să apere puterea de cumpărare. Dar, deocamdată, în România trebuie să combatem sărăcia în muncă. Dacă ar fi la pixul politicianului și nu am avea o discuție onestă, putem face din pix 1.000 de euro salariu minim acum net, mă refer. Are cine să-l suporte în România, mediul de afaceri îl poate suporta în România? Trebuie să avem discuții oneste”, spunea Budăi.

Iar despre introducerea unui salariu minim european, ministrul spunea la aceeași dată că este nevoie de dialog pentru o soluție realistă în România, adăugând că și angajatorii trebuie să fie de acord cu măsura.

„Dialogul cred că este calea cea mai corectă și dialogul ne aduce la o soluție pe care să o implementăm, dar și cu care să fie de acord și partenerii sociali și mă refer angajați, angajatori. Aici este o discuție extrem de sensibilă și vă spun, cu toată responsabilitatea, că în viitorul apropiat nu se va putea să nu depindă și de politic, pentru că putem discuta cum discutăm și despre pensii, de acea indexarea anuală fără să mai intervenim”, mai spunea Budăi.

BNR estimează o inflație de 13,9% la finalul anului

În ședința de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 5 august, conducerea BNR a arătat că se așteaptă ca rata anuală a inflației să cunoască fluctuații minore în trimestrul II, urmând ca apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei semestre, însă relativ alertă ulterior, implicând plasarea acesteia la 13,9% în decembrie 2022, peste intervalul țintă de 12,5% din prognoza precedentă.

„S-a observat că perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei şi a inversării ulterioare a traiectoriei acesteia are ca resorturi majore atenuarea efectelor directe şi indirecte ale şocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în martie 2023 –, precum şi manifestarea efectelor de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate din a doua parte a anului 2021 de preţurile energiei, combustibililor şi alimentelor procesate, alături de influenţele venite din probabila ajustare descendentă a cotaţiilor unor mărfuri, pe fondul detensionării pieţelor en-gros”, arată BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...