Impactul inflației. De ce creșterile prețurilor îi afectează mai mult pe unii oameni decât pe alții

Beatrice Dumitru 17.08.2022, 15:03
Impactul inflației. De ce creșterile prețurilor îi afectează mai mult pe unii oameni decât pe alții

Costul vieții este cu peste 10% mai mare față de anul trecut, potrvit cifrelor oficiale. Dar s-ar putea să simți că facturile ți-au crescut cu mult mai mult și asta pentru că inflație personală este determinată de factori specifici: dacă circuli cu mașina cumperi multă benzină, iar cheltuielile săptămânale cresc mult mai mult decât cineva care merge cu bicicleta peste tot, de exemplu.

Cum este măsurată inflația

Inflația este măsurată luând un „coș” de bunuri și servicii și văzând cât de mult crește prețul, în condițiile în care conținutul acelui coș se schimbă în fiecare an pe măsură ce și obiceiurile sunt altele. Nu tot ce cumperi se reflectă în cifrele oficiale ale inflației și cu cât este mai multă nișă, cu atât este mai puțin probabil să fie monitorizată.

Nu doar ceea ce se află în coș este reevaluat la începutul fiecărui an, ci cât de important este acel articol în cheltuielile noastre de zi cu zi. Fiecare articol are atașată o „greutate”, astfel încât prețul în schimbare al benzinei va avea un impact mult mai mare decât dacă costul ceaiului crește,  pur și simplu pentru că cheltuim o proporție mult mai mare din venitul nostru pe combustibil, notează BBC.

Impactul inflației. De ce creșterile prețurilor îi afectează mai mult pe unii oameni decât pe alții
Inflația a crescut în acest an.

De exemplu, în prezent, facturile de energie ale gospodăriilor reprezintă aproximativ 3,5% din cheltuieli, la fel ca la începutul anului 2022. Dar, având în vedere că facturile de energie se vor dubla, în cele din urmă vor ocupa 7% sau mai mult dintr-un buget tipic al gospodăriei. Aceasta înseamnă că rata oficială a inflației ar putea să nu reflecte pe deplin impactul creșterii facturilor la energie până anul viitor.

Contează și ce casă ai

Inflația a fost determinată în mare măsură de costurile mai mari ale energiei în ultimul an, dar facturile variază foarte mult de la o gospodărie la alta. Pentru cele 86% din casele din Marea Britanie, de exemplu, care sunt în principal încălzite cu gaz, facturile au crescut mai mult decât în cazul celor încălzite cu petrol sau electricitate. Eficiența consumului de combustibil face, de asemenea, o mare diferență.

Între 2014 și 2021, inflația a fost aproape aceeași pentru persoanele din toate grupele de venit. Dar acest lucru s-a schimbat anul acesta, pentru că principalele produse care se scumpesc sunt cele de bază: alimentele și energia. Acest lucru are un impact mai mare asupra celor cu cele mai mici venituri.

La începutul anului 2022, facturile la energie reprezentau de obicei doar 2% din cheltuielile celor mai bogate 10% dintre gospodării. Dar pentru cei mai săraci, energia a reprezentat 7% din bugetele lor.

Institutul de Studii Fiscale, un grup de reflecție din Marea Britanie, consideră că gospodăriile cele mai puțin înstărite se vor confrunta, în consecință, cu o rată a inflației de 18% în octombrie, față de 11% pentru cei mai bogați 20%.

Un venit mai mare poate amortiza impactul

Chiar dacă prețurile cresc pentru toată lumea efectele variază, iar singura modalitate de a menține standardele de viață este un salariu mai mare.

Un salariu mediu nu reușește să se potrivească cu creșterea costului vieții, diferența dintre cele două fiind cea mai mare din ultimele două decenii. Sectorul privat, în specialcel industria ospitalității, unde deficitul de personal a fost acut, și serviciile financiare, au înregistrat de obicei creșteri mai mari ale salariilor decât sectorul public.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...