Ministrul Marcel Vela, primele declarații despre noua ordonanță de urgență din România. Ce trebuie să știe românii despre Poliția Animalelor

Elena Avramescu 25.08.2020, 20:44
Ministrul Marcel Vela, primele declarații despre noua ordonanță de urgență din România. Ce trebuie să știe românii despre Poliția Animalelor

În decursul zilei de azi, Marcel Vela a anunțat proiectul Ordonanței de Urgență prin care este pusă în dezbatere publică înființarea Poliției Animalelor, atât de cerută de mulți cetățeni. În acest sens, ministrul de Interne a precizat  principalele prevederi.

Ministrul Marcel Vela, primele declarații despre noua ordonanță de urgență

Acest proiect prevede că animalele aflate în pericol vor putea fi preluate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol. În plus, polițiștii se pot folosi de mijloacele din dotare pentru a putea acționa pentru salvarea unui animal.

Pe lângă asta, toate animalele maltratate vor putea fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție. Poliția Animalelor o să aobăa atribuții și în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Dacă nu se poate interveni la timp  pentru salvarea animalelor, se prevede că „în situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”.

Ministrul Marcel Vela, primele declarații despre noua ordonanță de urgență
Se înființează Poliția Animalelor

Ce trebuie să știe românii despre Poliția Animalelor

„Deja am postat, pe site-ul MAI, proiectul de ordonanță de urgență pentru întărirea măsurilor de protecție a animalelor, act normativ ce eficientizează implicarea polițiștilor și a autorităților locale în gestionarea situațiilor de pericol pentru animale.

Proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat într-un adăpost. Animalele pot fi date în custodie temporară unor ONG-uri, care fac dovada condițiilor de îngrijire și adăpostire a acestora, pentru a putea fi oferite spre adopție.

Am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaționalizate la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, MAI, Poliția Română, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor desfșura activitățide informare a populației.

Pentru reglementarea aspectului organizatoric, voi emite ordin al Ministrului Afacerilor Interne pentru constituirea structurii Poliția Animalelor la nivelul fiecărui județ, prin alocarea de funcții suplimentare” a declarat Marcel Vela în cadrul conferinței de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...