Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că salariu mic în România este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net. Oficialul susține că acesta ar trebui să fie „cumva ajustat”. În țară, 1.58 de milioane de angajați primesc salariu minim pe economie, iar cei mai mulți dintre ei lucrează în domenii precum construcţii, transporturi rutiere de mărfuri şi comerţ cu amănuntul.
Adrian Câciu a spus că din punctul său de vedere, un salariu în România poate fi considerat mic dacă nu depășește suma netă de 3.000 de lei. Ministrul a precizat că acesta ar trebui să fie „cumva ajustat” într-un timp cât mai scurt.
„Asta consider că ar trebui cumva ajustat, rezolvat într-un orizont mai scurt de timp decât așa, unul mediu, în care ni se promite că vom ajunge la… Că sunt elemente de taxare împietează asupra atingerii unui astfel de net, dar sunt și elemente de putere a companiilor.
Eu cred totuși că ar trebui să intrăm într-o zonă mai fezabilă din perspectiva salarizării oamenilor. Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a spus ministrul, într-un interviu pentru hotnews.ro.
De asemenea, ministrul Finanțelor consideră că procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile trebuie să fie renegociat. Oficialul a atras atenția că România va avea în curând un număr foarte mare de pensionari.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Vor fi mai multe de optimizat în PNRR. Știu că acum a fost foarte multă emoție despre pensii, care este un subiect. Este un subiect care trebuie să ne dea de gândit pentru că noi vom avea foarte curând un volum de pensionari foarte mare. Ar trebui să nu existe procent”, a spus Adrian Câciu.
Conform unor date de la Inspecția Muncii, numărul contractelor de muncă ce au fost înregistrate cu salariul minim pe economie a ajuns pe 23 februarie 2021 la aproape 1,58 milioane. La sfârșitul lunii ianuarie a anului în curs, numărul angajaţilor din economia locală era de peste 5,55 milioane, potrivit zf.ro.
În total, 1,14 milioane de contracte de muncă erau înregistrate în Registrul General de evidență a salariaților cu valoarea salariului minim brut pe economie de 2.300 de lei. Alte 115.290 de contracte erau pe salariul minim brut de 2.350 de lei, salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare, iar 320.726 de contracte de muncă aveau o valoare a salariului lunar brut de 3.000 de lei, salariul minim stabilit pentru angajaţii din industria construcţiilor din România.
Cele mai multe persoane care primesc salariul minim în România sunt angajate în domenii precum construcţii, transporturi rutiere de mărfuri şi comerţ cu amănuntul. Unii dintre acești oameni primesc mai mulți bani de la angajatori, dar „la negru”.