Numărul angajaților de la stat a crescut substanțial de când la guvernare se află coaliția PSD-PNL-UDMR, atingând cel mai ridicat nivel din decembrie 2010. Astfel, la stat lucrează peste 1,2 milioane de persoane. Dar ministrul Finanțelor le ia apărarea bugetarilor și susține că abordarea potrivit căreia mediul privat îi ține în spate pe aceștia este greșită și explică de ce.
Numărul bugetarilor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, în timpul coaliției PSD-PNL-UDMR. Numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar era în luna martie 2022 de 1.267.973, în creștere cu 2.251 de posturi față de luna februarie. Cei mai mulți angajați lucrează la Ministerul Educației, MAI (Poliție, Jandarmerie și altele) și MApN.
În acest context, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a vorbit despre situația angajaților de la stat și a spus că cei peste 1,2 milioane de bugetari din România plătesc 32% din contribuțiile pentru pensii și de aceea, afirmația că mediul privat „ține în spate” bugetarii este falsă. În mediul privat lucrează circa 5,6 milioane de angajați,
„Abordarea că mediul privat ține în spate doi bugetari sau trei bugetari și nu știu câți pensionari este total incorectă. Din perspectiva contribuțiilor de asigurări sociale, o să observați că 32% din volumul contribuțiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. La asigurări sociale de sănătate, 28%. Afirmația că angajații din privat îi țin în spate pe bugetari este greșită. Eu nu aș vrea niciodată să abordăm salariații pe… de unde provin. Salariații trebuie abordați din altă perspectivă, din punctul meu de vedere, a eficienței productivității muncii, la cum ajută fiecare dintre ei ca mediul economico-social să crească”, a declarat Adrian Câciu, citat de profit.ro.
Ministrul Finanțelor a precizat că în condițiile în care se vorbește despre stabilitatea locului de muncă în mediul bugetar, autoritățile au luat măsuri pentru menținerea locurilor de muncă și în zona privată. Astfel, el a invocat pachetele de măsuri de sprijin pentru economie adoptate de guvern. De asemenea, el a mai afirmat că poartă discuții de la începutul anului cu mediul de afaceri pentru a găsi soluții fiscale, care ar trebui implementate în economie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Nu o să intru în abordarea despre un tip de impozit sau altul la acest moment, aștept să avem toate analizele și să avem decizia asupra modului în care statul român înțelege să-și consolideze economia. Regimul fiscal este un element de consolidare a economiei, nu este un element de sancționare a economiei și ăsta este un principiu pe care mulți l-au uitat și, dincolo de toate, trebuie să existe o echitate fiscală între cei care fac business în România, dar și o echitate socială din perspectiva celor care muncesc în România”, a adăugat Adrian Câciu.
Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a anunțat că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie pentru a respecta angajamentele privind deficitul public.