Ministrul Eduard Novak, prima reacție după scandalul de la meciul de hochei Ungaria – România. „Nu e despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

Sorin Barbu 10.05.2022, 17:21
Ministrul Eduard Novak, prima reacție după scandalul de la meciul de hochei Ungaria – România. „Nu e despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

După mai bine de 24 de ore, Ministrul Tineretului și Sportului a vorbit despre scandalul de la meciul de hochei Ungaria – România, unde jucătorii naționalei noastre au cântat imnul „Ținutului Secuiesc”. Eduard Novak a descris cântecul drept o „valoare locală” a sportivilor de etnie maghiară și a încercat să explice faptul că nu a fost vorba de un gest „împotriva României”

Ministrul Eduard Novak a reacționat după scandalul de la meciul Ungaria – România

România a pierdut la 4-2 duelul cu Ungaria de la Campionatul Mondial, iar la finalul partidei, după intonarea imnului echipei câștigătoare, jucătorii naționalei noastre au cântat cu fanii maghiari imnul „Ținutului Secuiesc”. ProSport a prezentat imaginile din care se poate observa că trei dintre sportivi nu susțin gestul respectiv și au stat ceva mai în spate, refuzând, practic, să participe la acel moment.

Oficialii Federației Române de Hochei au reacționat și au promis că vor analiza cu foarte mare atenție imaginile, mai ales că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva. După aproape o zi a apărut și poziția Ministrului Tineretului și Sportului.

„Aş vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naţionale pentru performanţa de a ajunge la Campionatul Mondial.

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiştii din echipa naţionala nu au cântat Imnul Ţinutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câştigat un meci şi nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naţionale care joacă. După cum bine ştim, din păcate, naţionala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului”, a scris Eduard Novak pe Facebook.

Ministrul a atins în finalul postării cel mai important moment și a vorbit despre gestul sportivilor din naționala României.

„În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ţinutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunităţii majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorităţii maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a declarat Novak, într-un mesaj scris în română și maghiară.

Momentul de la meciul Ungaria – România a fost dezbătut și de presa din țara vecină. Jurnaliștii de la Nemzeti Sport au spus că nu înțeleg de ce s-a ajuns la o dezbatere atât de aprinsă.

Urmăriți Impact.ro și pe