VIDEO

Jucătorii din naționala României de hochei au cântat pe gheață, împreună cu cei din echipa Ungariei, imnul „Ținutului Secuiesc”

Sorin Barbu 09.05.2022, 17:25

Jucătorii naționalei României au cântat împreună cu cei din echipa Ungariei imnul „Ținutului Secuiesc”, la finalul unui meci de la Campionatul Mondial de Hochei. La această partidă a fost prezent și Tánczos Barna, actualul ministru al Mediului, îmbrăcat într-un tricou al formației Sport Club Miercurea Ciuc.

Jucătorii naționalei de hochei a României au cântat imnul „Ținutului Secuiesc”

UPDATE. 19.00: Ministrul Mediului a reacționat pe Facebook, după ce a fost acuzat că a stat în tribuna în care se aflau suporterii maghiari la meciul Ungaria – România de la Campionatul Mondial de hochei. Mesajul a fost scris în limbile română și maghiară.

„Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să țină naționala României în Divizia I, grupa A.
Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică.
În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului.
La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale.
Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc.?, a fost mesajul lui Tánczos Barna.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Momentul a avut loc la finalul partidei cu Ungaria, pierdută cu 4-2 de echipa noastră, a scris ProSport (VIDEO AICI).

Jurnaliștii de la sursa citată au dezvăluit cum s-a întâmplat totul. Formația maghiară a fost încurajată la acest meci de 1.500 de fani. La finalul partidei, după intonarea imnului formației câștigătoare, jucătorii noștri au cântat împreună cu cei maghiari și imnul așa-numitului „Ținut Secuiesc”. Trei dintre sportivi au refuzat să participe la acest moment și nu au stat alături de colegi.

Captură ProSport

Fanii români din tribune au fost foarte revoltați când i-au văzut pe jucătorii care au cântat imnul, iar unii dintre ei „și-au strigat” nemulțumirea pe rețelele sociale. În rezumatul oficial acest moment nu apare și sunt prezentate doar fazele de joc importante și golurile.

„Au cântat românii etnicii maghiari din naționala noastră. Evgheni Skacikov, un sportiv rus naturalizat care evoluează la Miercurea Ciuc, și-a dat casca jos și a ascultat și el”, a confirmat, pentru Libertatea, o persoană prezentă la meciul de la Ljubljana.

 

Ziarul Libertatea susține că la această partidă desfășurată duminică, 8 mai, a participat și Tánczos Barna, actual ministru al mediului și fost conducător al Federației Române de Hochei. Ministrul din Guvernul României ar fi fost îmbrăcat în tricoul formației Sport Club Miercurea Ciuc. Informația a fost confirmată și de Dan Tănasă. Deputatul AUR a postat o fotografie cu Tánczos Barna și a spus că ministrul se afla în galeria Ungariei.

Jurnaliștii au încercat să-l contacteze pe ministrul Barna, dar până la ora publicării materialului nu au reușit să obțină reacția oficială a ministrului.

România a pierdut toate cele patru meciuri de la acest turneu: 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eşalon valoric al Campionatului Mondial.

Lotul României pentru acest turneu a cuprins următorii 20 de jucători:

portari: Patrik Polc, Zoltan Toke, Otto Onodi;

fundaşi: Pavlo Borisenko, Timur Rasulov, Tamas Farkas, Evgheni Emelianenko, Huba Bors, Cătălin Berdilă, Robert Csibi-Ferencz, Zsolt Kozma.

atacanţi: Szilard Rokaly, Csanad Fodor, Mircea Constantin, Balazs Peter, Roberto Gliga, Zsombor Molnar, Daniel Trancă, Eduard Căşăneanu, Albert Zaghidulin, Tamas Reszegh, Evgheni Skacikov, Norbert Rokaly;

Ce este „Ținutul Secuiesc”

Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș. Aici sunt cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din țară noastră: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%). Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc sunt susținătorii unei anumite autonomii față de celelalte provincii, iar autoritățile de la București consideră că pretențiile acestora nu sunt constituționale.

„În prezent nu există ţinut secuiesc. Sunt câteva judeţe din România în care locuieşte şi populaţie maghiară. În acest context s-a promovat ideea unui teritoriu secuiesc în presa străină şi forurile internaţionale.

Denumirea nu ar trebui folosită, deoarece dă legitimitate ideii de autonomie, care a dispărut odată cu decizia statului ungar în 1876”, spunea în urmă cu doi ani istoricul Marius Diaconescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

În 2011, jucătorii din naționala României nu au vrut să cânte imnul țării noastre

În anul 2011, la un meci de hochei dintre România și Ungaria s-a petrecut un alt eveniment incredibil. Jucătorii din naționala noastră,  mare parte dintre ei etnici maghiari, au refuzat să cânte imnul României, dar l-au intonat cu patos pe cel al Ungariei.

Urmăriți Impact.ro și pe