Ministrul de Externe ucrainean: NATO nu face „absolut nimic” pentru a ajuta țara aflată în război

Beatrice Dumitru 26.05.2022, 12:44
Ministrul de Externe ucrainean: NATO nu face „absolut nimic” pentru a ajuta țara aflată în război

Luptele se intensifică în jurul a patru orașe din estul Donbasului, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski acuză Rusia că a aruncat toate forțele sale împotriva orașelor Liman, Popasna, Sievierodonețk și Sloviansk. De la începerea războiului, autoritățile de la Kiev au cerut în repetate rânduri ajutorul NATO, iar acum acuză alianța de lipsă de reacție în fața războiului.

Ucraina, acuzații la adresa NATO

Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei a spus că înainte de războiul declanșat de Rusia, pe 24 februarie, NATO era văzută de către ucraineni ca „o putere”, iar UE ca o instituţie care nu făcea decât „să-şi exprime îngrijorările”. „Dar războiul a făcut ca măştile să cadă”, a spus acesta.

Șeful diplomaţiei ucrainene a acuzat NATO de lipsă de reacție pentru a opri Rusia și a afirmat că Alianța Nord-Atlantică a fost „dată la o parte și nu face absolut nimic” în legătură cu invazia Moscovei în țara sa, în timp ce UE ia „decizii revoluționare” pentru a ajuta Ucraina, scrie Euronews.

Ministrul de Externe ucrainean: NATO nu face „absolut nimic” pentru a ajuta țara aflată în război
Ucraina a renunțat la aderarea la NATO.

Noi vedem NATO ca pe o alianţă, ca pe o instituţie dată la o parte şi care nu face efectiv nimic. Am văzut decizii revoluţionare luate de către Uniunea Europeană, pe care nici chiar europenii nu se aşteptau să le ia”, a spus ministrul de Externe ucrainean la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Ucraina a renunțat la aderarea la NATO

Aspirațiile „euroatlantice” ale Ucrainei sunt înscrise în Constituție, însă autoritățile de la Kiev au acum ca prioritate aderarea țării la Uniunea Europeană. Referitor la o integrare în NATO, chiar președintele Volodimir Zelenski spunea în luna martie că Ucraina nu va putea solicita acest lucru.  „Oamenii noștri încep să înțeleagă această situație și să se bazeze doar pe propriile forțe”, afirma el.

După începerea războiului, Volodimir Zelenski a cerut alianței militare occidentale să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, însă NATO a refuzat solicitarea pe motiv că ar putea duce la un război „total în Europa, care ar implica mai multe ţări”.

Urmăriți Impact.ro și pe