Ministrul de Externe al Belarusului a murit subit la 64 de ani. Ce le spunea oficialilor americani cu puțini ani în urmă

Beatrice Dumitru 26.11.2022, 18:00
Ministrul de Externe al Belarusului a murit subit la 64 de ani. Ce le spunea oficialilor americani cu puțini ani în urmă

Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani. El ocupa această funcție din anul 2012.. Ministrul de la Minsk a surprins cu câțiva ani în urmă cu ce le spunea diplomaților europeni și americani despre Rusia, Belarusul fiind aliatul cheie al Kremlinului în războiul din Ucraina.

Decesul subit al ministrului de Externe din Belarus

Ministrul de externe Vladimir Makei a murit subit”, a informat agenția de știri Belta, astfel că în acest moment nu sunt clare cauzele decesului. Acesta a participat la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară a mai multor state post-sovietice, la Erevan, la începutul acestei săptămâni, și urma să se întâlnească pe 28 noimebrie cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă din Belarus, din 2020, împotriva lui Aleksandr Lukașenko, Vladimir Makei fusese unul dintre cei care susțineau îmbunătățirea relațiilor țarii sale cu Occidentul și critica Rusia.

Suntem șocați de informațiile despre moartea șefului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei”, a postat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe canalul Telegram, preluată de Reuters.

Ce le spunea ministrul oficialilor americani și europeni

Pavel Latushko, fost ambasador în Franța și Polonia, susține și el că Vladimir Makei exprima opinii anti- Rusia în fața diplomaților europeni și americani, dar după alegerile din 2020 el și-a schimbat brusc atitudinea, mai ales după începerea protestelor, susținând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului.

În timpul mandatului său, Belarus a fost criticat în mod repetat de Occident pentru o suprimare din ce în ce mai dură a opoziției, pentru alegeri trucate și pentru că a permis Rusiei să lanseze războiul din Ucraina de pe teritoriul țării sale. În septembrie, Vladimir Makei a apărat poziția Belarusului în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Belarus este denumit „complice al agresorului” sau chiar parte a conflictului. Am spus și continuăm să spunem: Belarus nu a susținut niciodată războiul. Dar nici noi nu suntem tradatori! Avem angajamente aliate și urmăm cu strictețe și vom urma spiritul și litera tratatelor internaționale din care facem parte”, spunea el atunci.

Vladimir Makei s-a născut în regiunea Grodno la 5 august 1958. A absolvit Institutul Pedagogic de Stat al Limbilor Străine din Minsk. El a lucrat la Consiliul Europei și a condus Departamentul de Cooperare Europeană al Ministerului de Externe. În perioada 2000-2008 a fost șeful de cabinet al președintelui Aleksandr Lukașenko.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...