Ministrul Culturii, vizat de o moțiune simplă depusă după scandalul de scena Teatrului Național București: „A fost transformată într-o platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin”

Ana Anitoiu 29.03.2022, 12:49
Ministrul Culturii, vizat de o moțiune simplă depusă după scandalul de scena Teatrului Național București: „A fost transformată într-o platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, este vizat de o moțiune simplă ce a fost depusă de USR, marți, după scandalul referitor la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Partidul Uniunea Salvați România l-a criticat pe oficial pentru refuzul de a-l demite de urgență pe directorul interimar al TNB, Mircea Rusu, care ar fi responsabil de implicarea instituției de cultură în acțiuni repetate de propagandă rusească.

USR, despre „propaganda rusească” de la Teatrul Național din București

În acuzația de „propagandă rusească” la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București (TNB), USR s-a referit la un recital al lui Dan Puric, pe care l-a numit „susținător declarat al dughinismului și putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului și al naționalismului de extracție moscovită”. Partidul s-a referit și la răspândirea în sala de spectacol a sute de exemplare gratuite dintr-o publicație naționalistă, antisemită, antieuropeană și pro-putinistă.

Ministrul PSD al Culturii, Lucian Romașcanu, este cel care l-a numit în funcție pe actualul director interimar al Teatrului Național din București, Mircea Rusu. Moțiunea depusă de USR a fost intitulată „Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova și anti-UE în instituții publice? Niciodată!”.

Ministrul Culturii, vizat de o motiune simpla depusa dupa scandalul de scena Teatrului National Bucuresti
USR, motiune impotriva ministrului Culturii, dupa scandalul de la TNB

USR a acuzat că Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a fost transformat, sub ochii ministrului PSD al Culturii, într-o „platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin, a antisemitismului și revizionismului”.

„Domnul Lucian Romașcanu, în loc să-și asume și să rezolve o problemă punctuală, merge mai departe și ține în brațe un om al propagandei pro-Moscova, pro-Putin, anti-UE, anti-NATO. Nu se poate ca din cea mai importantă instituție de cultură din România să se facă propagandă activă, prin material publicitar, anti-UE, anti-NATO, pro-Putin, pro-Kremlin”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, a declarat că ministrul Culturii tace, se ascunde în spatele libertăților artistice și așteaptă „anchete, comitete și comiții” în loc să acționeze în cazul directorului Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București (TNB).

Deputatul USR Iulian Bulai, critici dure pentru PSD în plen. Cum s-au apărat social-democrații

De asemenea, deputatul USR Iulian Bulai a criticat dur PSD în plen, înainte de a anunța depunerea moțiunii, la tribuna Camerei Deputaților. El și-a început discursul cu  „Spasibo, gospodin president!” („Mulțumesc, domnule președinte!”, în rusă n.r.), precizând că trebuie să vorbească în limba lui Lucian Romașcanu, în contextul în care „s-a dat drumul” la propaganda usă în România și în instituțiile de cultură, iar coaliția de guvernare nu o oprește.

De cealaltă parte, membrul PSD Alfred Simonis a spus că singurul argument pe care îl are Iulian Budai împotriva ministrului Culturii este că și-ar fi dorit el să ocupe această funcție, dar nu a avut șansa. Deputatul a adăugat că politicianul din USR îl blamează pe Lucian Romașcanu în contextul în care chiar el a făcut propagandă rusă – prin prezentarea acelui ziar în ședința Camerei și vorbind în limba rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...