Ministrul Culturii, despre modul în care se va participa la evenimente. Va fi sau nu nevoie de adeverinţa de vaccinare

Stan Filon 09.03.2021, 19:41
Ministrul Culturii, despre modul în care se va participa la evenimente. Va fi sau nu nevoie de adeverinţa de vaccinare

Vin vești bune pentru românii care merg la festivaluri de muzică de tot felul! Ar putea să-și urmeze pasiunea și vara aceasta, însă ministrul Culturii a vorbit despre o condiție esențială care ar putea fi impusă tuturor celor care vor participa la evenimente în aer liber.

Cum se va participa la evenimentele în aer liber în vara anului 2021

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, propune ca accesul spectatorilor la evenimentele medii şi mari în aer liber să poată fi realizat doar în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID 19 sau a unui test covid negativ. Acesta mai propune ca și cei care pot face dovada că au trecut deja prin boală să poată participa. Ministrul Culturii a recunoscut că poartă discuții cu INSP şi cu operatorii culturali pentru reluarea evenimentelor medii şi mari în aer liber.

“În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus Gheorghiu la Digi24.

Cum se va participa la evenimentele în aer liber în vara anului 2021
Cum se va participa la evenimentele în aer liber în vara anului 2021

Doar persoanele vaccinate, testate sau imunizate vor avea acees la astfel de evenimente

Bogdan Gheorghiu dorește ca odată cu venirea vremii bune pentru astfel de evenimente autoritățile să fie pregătite cu un set clar de reguli pentru participare.

“Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva prun luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuţie finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente”, a mai spus Gheorghiu.

Oficialul a mai spus că numărul participanților nu va mai fi limitat, deoarece toată lumea prezentă va fi vaccinată sau va avea teste negative de coronavirus.

“În momentul de faţă, evenimentele în aer liber cât şi cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimişti, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.