Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vorbit marți despre starea buncărelor din România. Oficialul a dat asigurări că țara noastră este pregătită din acest punct de vedere și că verificările se fac anual, după un anumit calendar. Dîncu a anunțat și sosirea în România a 100 de soldați americani. Ce a spus ministrul despre misiunea acestora pe teritoriul țării noastre.
Vasile Dîncu a atins un subiect de mare interes, mai ales în contextul actual de politică externă. Ministrul Apărării a vorbit, marți, despre buncărele din țara noastră și a subliniat că majoritatea acestora aparțin Ministerului Afacerilor Interne. Dîncu a spus că buncărele sunt verificate în fiecare an, conform unui anumit calendar de inspecție.
Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație”, a afirmat ministrul Apărării.
Vasile Dîncu a anunțat și că în țara noastră au sosit deja peste 100 de soldați americani. El a specificat că este vorba despre specialiști care au venit să pregătească sosirea celorlalte trupe:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Suntem pregătiți de multă vreme, din perspectivă logistică. Este vorba și de pregătiri specifice care se fac. În acest moment, americanii au sosit, ca să spunem așa. Au venit deja pentru pregătiri peste 100 de soldați americani, specialiști, care pregătesc această încartiruire viitoare a trupelor, deci au sosit deja în România. Asta înseamnă că nu va dura mult până vor veni și restul trupelor”, a afirmat Dîncu.
Pe teritoriul României se află, în prezent, aproximativ 7.000 de adăposturi de protecție civilă. Acestea ar putea oferi refugiu, în total, pentru maximum 2 milioane de români. Dintre acestea, aproximativ 4.000 de buncăre se află în București, restul de 3.000 fiind distribuite în restul țării.
Potrivit legislației în vigoare, orice construcție nouă care are o capacitate de peste 400 de persoane trebuie să fie prevăzută cu adăposturi pentru populație. Înainte de 1989, blocurile erau prevăzute cu spații de refugiu la subsol, însă după ce blocurile au trecut în administrarea cetățenilor, multe dintre aceste spații au început să fie folosite ca locuri de depozitare.
Adăposturile au pereții întăriți cu straturi suplimentare de beton și sunt prevăzute cu o încăpere tampon, astfel încât oamenii să fie protejați în cazul în care sunt aruncate în aer. Buncărele strategice sunt însă proiectate pentru o perioadă limitată de supraviețuire, cel mult câteva zile.
Unii români inventivi profită de tensiunile de pe scena politică internațională și le transformă în marketing. Așa se face că pe internet au apărut tot felul de anunțuri imobiliare în care cei care vor să vândă specifică faptul că blocul este dotat cu buncăr antiatomic.