În plin scandal privind raportarea cazurilor de reacții adverse în timpul campaniei de vaccinare, după ce fostul purtător de cuvânt de la Ministerul Sănătății a readus în discuție un raport al CNCAV(Comitetul Național de Coordonarea a Activităților privind Vaccinarea), de vara trecută, Alexandru Rafila vine cu explicații. Ministrul Sănătății a prezentat într-o conferință de presă datele comparate din două rapoarte întocmite la aproape jumătate de an distanță. Cel al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și cel al CNCAV.
În România absolut toate reacțiile adverse sunt raportate indiferent de vaccin iar datele sunt centralizate și pot fi consulate de către oricine. Datele prezentate în raportul CNCAV coincid cu cele oferite de INSP, controversa fiind legată de modalitatea de a raporta numărul de reacții adverse prezentă în cele două rapoarte. Cu privire la faptul că în raportul dezbătut în spațiul public sunt peste 40.000 de reacții adverse, ministrul a precizat că numărul de persoane nu este menționat și de aici ar putea apărea diferența.
„Reactia adversă post vaccinare, post imunizare, este un eveniment care se întâlnește pentru toate tipurile de vaccinuri din programul național. Ele se raportează într-un sistem al Agenției Naționale a Medicamentului.
Întotdeauna e o balanță, în care pui beneficiile generate de vaccinare și impactul reacțiilor post imunizare. Ele există, vor exista cât timp se va face vaccinare în general, important este ca proporția celor care sunt serioase să fie cât mai mică, și să nu se producă invalidități, infirmități, sau decese. Acestea sunt lucrurile cele mai importante.”, a precizat ministrul.
O să vă prezentăm cele două cifre:
Ministrul a precizat că reacțiile adverse la acest timp de vaccinuri nu au o rată mai mare decât la orice alt vaccin, precum cel antigripal. Acesta a spus că legat de controversele din spațiul public este vorba despre modalitatea în care au fost calculate reacțiile adverse, pentru că și simple dureri la locul injectării au fost luate în calcul ca fiind recații adverse.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Au fost oarecare controverse după ce CNCAV a dat un raport pe data de 12 iulie. Observați că cifrele sunt identice, la colegii de la CNCAV apare un tabel suplimentar cu o cifră care a constituit o anumită controversă, cred că 41.000. Diferența, și sunt convins că dl doctor colonel Valeriu Gheorghiță o să vă precizeze acest lucru, aici e vorba de număr de persoane afectate. Nu există nici un fel de contradicție dintre raportul INSP și raportul CNCAV. Sunt circa 6 luni între cele două rapoarte, și nu există nici un fel de contradicție, este vorba despre situația din anul 2021 când s-a administrat grosul dozelor peste 15 milioane de doze.
Marea majoritate au fost cu vaccinul de la Pfizeri din cauza aceasta ele erau cele mai numeroase din punct de vedere numeric, dou[ treimi, restul diversele produse. Importantă este rata acestor reacții adverse la o mie de doze administrate, majoritatea au fost sub 1, la AstraZeneca 7,2 la mie și ceva mai mult la Moderna 2,4.
La 1000 de doze de vaccin a apărut o reacție adversă ceea ce este de așteptat, nu este ceva neașteptat. Important este ce reacție adversă, durere la locul administrării nu cred că este un lucru neobișnuit. Unii au raportat, este corect, nu este nici o problemă.
În ceea ce privește cazurile cazurile serioase în total 48 de cazuri, valorile la un milion de doze administrate, sunt de 3 reacții adverse.”, a mai precizat Alexandru Rafila.