Ministerul Sănătății, noi detalii despre Certificatul Verde. Proteste în fața Parlamentului

Gabriela del Pupo 21.12.2021, 10:00
Ministerul Sănătății, noi detalii despre Certificatul Verde. Proteste în fața Parlamentului

Legea certificatului verde stârnește nemulțumiri chiar dacă s-a ajuns la o formă de compromis iar măsura va fi introdusă doar în cazul în care rata de infectare depășește 1,5 la mia de locuitori mai mult de 3 săptămâni. Mai mult de 1000 de oameni au venit încă de la primele ore ale dimineții în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva legii.

Teste gratuite doar pentru 45 de zile

Chiar dacă inițial ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că testarea va fi gratuită , ideea nu a fost agreată în coaliție și s-a ajuns într-un final la o soluție de compromis. Ministerul Sănătății anunță că angajații din domeniile esențiale vor primi maxim 15 vouchere pentru testare. Un voucher are o valoare de 50 de lei. După primele 45 de zile angajații vor trebui să suporte costurile testării sau să se vaccineze.

De asemenea în cazul în care rata de infectare scade, măsura se ridică.

”Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 şi va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidența cumulată scade sub 1″, arată comunicatul de presă al Ministerului după o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

„Acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul anului”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că legea ar putea fi adoptată chiar și până la finalul anului. Urgentarea proiectului este cerută de specialiști care preconizează că în luna ianuarie tulpina Omicron ar putea stârni un val cinci în România.

„Astăzi o să avem o discuţie şi pe certificat şi pe modul în care va fi înaintat în Parlament. (…) Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul anului şi acum profesorul Streinu-Cercel ne-a făcut o informare cum vede dânsul perioada următoare”, a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Pe de altă parte proiectul naște nemulțumiri în rândul AUR iar George Simion a organizat astăzi un protest la care a anunțat că vor participa peste 10.000 de persoane. Protestatarii cer testare gratuită, acceptarea testelor rapide și verificarea anticorpilor dar și medicamente antivirale, pentru formele ușoare de boală, în farmacii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...