Ministru german, despre exporturile de cereale din Ucraina: „A avea încredere în Putin că va elibera Marea Neagră este ca și cum ai crede în Moș Crăciun”

Beatrice Dumitru 19.07.2022, 10:45
Ministru german, despre exporturile de cereale din Ucraina: „A avea încredere în Putin că va elibera Marea Neagră este ca și cum ai crede în Moș Crăciun”

Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici cu privire la eforturile de a elibera milioane de tone de cereale ucrainene blocate de Rusia, chiar dacă ONU susține că există progrese în acest sens. Ministrul german al Agriculturii a spus că nimeni nu trebuie să aibă încredere în Vladimir Putin că va debloca porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Ministru german, despre Vladimir Putin

Ministrul Agriculturii din Germania Cem Ozdemir a declaratcă a crede în asigurările președintelui Vladimir Putin este asemănător cu a crede în „Moș Crăciun sau Iepurașul de Paște”, notează Politico.

Scepticismul oficial german vine în ciuda faptului că negociatorii din Turcia și ONU au anunțat săptămâna trecută un „acord de bază, tehnic” între părțile aflate în conflict, care ar permite ca milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina să fie exportate prin Marea Neagră.

Mininistru german, despre exporturile de cereale din Ucraina: „A avea încredere în Putin că va elibera Marea Neagră este ca și cum ai crede în Moș Crăciun”
Vladimir Putin a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră.

Nu cred că se vor obține prea multe pentru că acordul se bazează pe cuvântul lui Putin, pentru care nu merită să strici nici hârtia pe care este scris. Dacă încă mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște. Este la fel de serios și la fel de bazat pe fapte”, a spus Cem Ozdemir la Bruxelles, la o întâlnire a miniștrilor Agriculturii din UE.

„O problemă de viață și de moarte”

Discuțiile ar putea avansa săptămâna aceasta, iar secretarul general al ONU Antanio Guterres s-a arătat optimist în privința unui acord final, deoarece Vladimir Putin urmează să se întâlnească marți, în Iran, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cele patru părți se vor întâlni din nou pentru a semna un acord scris la Istanbul, săptămâna viitoare, potrivit unei persoane care cunoaște rolul Turciei în negocieri. „Trebuie să facem o înțelegere de data asta”, potrivit acestei persoane.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a recunoscut că rutele de export terestre „nu sunt suficiente”și a mai spus că speră la un acord pentru deblocarea Odesei și a altor porturi ucrainene.

„Viețile a zeci de mii de oameni depind de acest acord. Deci, nu este un joc diplomatic, este o problemă de viață și de moarte pentru multe ființe umane”, a declarat Josep Borell.

Zeci de națiuni înfometate din întreaga lume, care se confruntă cu probeleme grave economice, se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...