Rusia și Turcia vor continua discuțiile privind exporturile de cereale din Ucraina. O navă turcească a părăsit Mariupolul imediat după întâlnirea din Moscova

Elena Avramescu 23.06.2022, 09:09
Rusia și Turcia vor continua discuțiile privind exporturile de cereale din Ucraina. O navă turcească a părăsit Mariupolul imediat după întâlnirea din Moscova

Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de grâu, dar transporturile au fost oprite de invazia Rusiei, provocând penurie de alimente la nivel mondial. Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la ambele părți, precum și la vecinul maritim Turcia, să accepte un coridor.

Discuțiile pentru exportul cerealelor din Ucraina continuă la Moscova

Rusia și Turcia au convenit să continue discuțiile privind un potențial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru a exporta cereale din Ucraina, după discuțiile de la Moscova, au declarat miercuri ministerul rus și turc al Apărării.

Într-o declarație, ministerul turc al Apărării a declarat că o navă turcească de marfă uscată, Azov Concord, a părăsit și în siguranță Mariupol în urma discuțiilor și a adăugat că nava a fost prima navă străină care a părăsit portul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie. 24.

Mariupol, pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forțelor ruse și separatiste în mai, după un asediu de luni de zile.

În timp ce Moscova dorește ridicarea anumitor sancțiuni occidentale pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte, Kievul caută garanții de securitate pentru porturile sale pentru a conveni planul condus de ONU. Ucraina a mai spus că nu se poate ajunge la un acord fără aprobarea sa.

Turcia, membru NATO, a purtat discuții directe cu Moscova și ONU cu privire la acest plan, dar a spus că sunt necesare mai multe pentru un acord. A spus că cererile formulate de Rusia și Ucraina sunt rezonabile.

Rusia respinge acuzatiile legate de criza cerealelor. Pe cine dă vina pentru aceasta situatie grava
Exportul cerealelor din Ucraina

Ministerul turc al Apărării a declarat marți că discuțiile dintre delegațiile militare turce și ruse pentru a discuta despre coridor, plecarea în siguranță a navelor din porturile ucrainene și returnarea avioanelor turcești pe aeroportul ucrainean Borispol au fost lungi, „pozitive și constructive”.

Ministerul a spus că nava Azov Concord a părăsit portul Mariupol la câteva ore după întâlnire. Discuțiile au fost conduse de generali desemnați să opereze o „linie fierbinte” între Ankara, Moscova și Kiev pentru a găsi o soluție la criză, a adăugat acesta.

„S-a aflat că a apărut o înțelegere pentru a avea loc discuții între Turcia, Rusia, Ucraina și Națiunile Unite pentru rezolvarea problemei. În acest cadru, s-a aflat că este așteptată o întâlnire cu patru părți în Turcia în urma întâlnirilor cu Ucraina și părțile ONU”, se arată în comunicat, potrivit Reuters.

Marți, surse din președinția turcă au declarat că o întâlnire între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU va avea loc la Istanbul în săptămânile următoare. Turcia s-a oferit să găzduiască un „mecanism de observare” care urmează să fie format pentru a monitoriza implementarea planului coridorului maritim la Istanbul.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru penurie.

Urmăriți Impact.ro și pe