Militarii români au ajuns să dea lecții pe alt continent. I-au înlocuit pe ruși și câștigă 5.000 de euro pe lună

Anca Manolica 21.01.2023, 09:36
Militarii români au ajuns să dea lecții pe alt continent. I-au înlocuit pe ruși și câștigă 5.000 de euro pe lună

Sute de foști militari români, care au fost în legiunea străină, dar și din Ministerul Apărării, au devenit noua forță de instruire a armatei din estul Republicii Democratice Congo. Aceștia le-au luat locul mercenarilor Wagner, care se află în prezent pe fronturile de luptă din Ucraina.

Militarii români instruiesc o armată de pe alt continent

Republica Democratică Congo a devenit o țară puternic afectată de conflictele armate care au loc între forțele guvernamentale și rebeli. Cum mercenarii Wagner, cei care le antrenau armata, luptă acum pe fronturile din Ucraina, câteva sute de foști militari români, din legiunea străină, dar și din Ministerul Apărării au venit și i-au înlocuit.

Aceștia au fost angajați de o firmă locală de securitate, iar presa africană relatează că militarii români au fost remarcați încă de la sfârșitul lunii decembrie, în estul Republicii Democratice Congo. Potrivit jurnaliștilor, baza lor ar fi un hotel din orașul Goma, urmând ca cel puțin 300 de foști luptători români să fie dislocați acolo.

Mulți localnici, însă, cred că au legătură cu temuții mercenari Wagner, care sunt acum folosiți de Rusia ca o armată din umbră.

„Nu avem nimic de-a face cu gruparea Wagner. Noi avem un contract cu o firmă privată de aici, din Congo și, deși armata congoleză are ofițeri și subofițeri pregătiți și antrenați, au o lipsă de instructori.

Și au făcut apel la foști legionari pentru a instrui o parte din armata congoleză. Și militarii români au o experiență militară, ca și legionarii. De ce nu pot să facă și ei aceeași treabă? Să se încadreze în instruirea militarilor congolezi?!”, a spus Horațiu Potra, liderul contractorilor români, potrivit Știrile Pro TV.

Militarii români instruiesc o armată de pe alt continent
Militarii români instruiesc o armată de pe alt continent

Ce misiuni ar urma să aibă aceștia

Conform unor surse din rândul celor aflați acolo, deja de câteva săptămâni la Goma, prezența foștilor militari români ar fi una oficială, cunoscută de Guvernul de la Kinshasa. Ei ar urma să aibă misiuni de patrulare, pază și protecție, instruind militarii congolezi care se confruntă cu rebelii.

Citește și: Pierdere importantă pentru Armata Română. Imaginea ei are de suferit pe plan mondial

Un fost militar cu experiență în teatrele de operații din Irak și Afganistan a declarat, pentru sursa anterior citată, că va instrui forțele armate locale. În urma acestor „servicii”, ei ar urma să câștige lunar câte 5.000 de euro, însă sumele ar putea crește în funcție de riscul misiunilor.

„S-au dus acolo nu pentru că și-ar fi fi asumat un anumit final de viață, ci pentru că au nevoia să aibă un sprijin material concret, substanțial pentru familiile lor. Chiar riscându-și viața pe alt continent”, spune col. (r) Ion Petrescu, analist militar.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...