Serbia, implicată într-un mare scandal. Totul a început odată cu anunțul recrutării unor mercenari Wagner pentru Rusia

Elena Avramescu 20.01.2023, 08:08
Serbia, implicată într-un mare scandal. Totul a început odată cu anunțul recrutării unor mercenari Wagner pentru Rusia

În urmă cu scurt timp, în presa rusă a început să circule un clip video în care apar câțiva voluntari sârbi care se antrenează pentru a lupta împreună cu trupele ruseşti în Ucraina, iar acest lucru nu a făcut altceva decât să stârnească revoltă în Serbia. Se pare că grupul de mercenari Wagner din Rusia a realizat materiale video în limba sârbă cu scopul de a încuraja recrutarea pentru război.

Recrutarea unor mercenari Wagner pentru Rusia a pus paie pe foc în Serbia

După ce a apărut acest clip video, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reacţionat destul de furios la televiziunea naţională.

„De ce voi, de la Wagner, chemaţi pe cineva din Serbia când ştiţi că este împotriva reglementărilor noastre”, a spus acesta.

Sunt aduse destul de des acuzații Serbiei, conform cărora acorda prioritate prieteniei sale cu Rusia în faţa ambiţiilor sale de a se alătura Uniunii Europeane. Cu toate acestea, lucrurile nu par atât de liniștite precum se doresc.

Astfel că preşedintele Vucic a declarat că Serbia este complet neutră în privinţa războiului din Ucraina, iar statul său nu a discutat de foarte multe luni cu preşedintele rus Vladimir Putin. De reținut că pentru sârbi, este complet ilegal să ia parte la conflicte din străinătate, notează BBC.

Serbia, implicata intr-un mare scandal
Grupul Wagner

Cu toate acestea, se pare că numărul recruţilor sârbi implicaţi nu ar fi atât de mare, iar unii dintre aceștia chiar au luptat alături de forţele ruse în Ucraina în 2014. În plus, instanţele din Serbia au condamnat mai mult de două douăzeci de persoane pentru participarea la lupte pe fronturi străine.

În cursul zilei de ieri, un avocat din Belgrad şi grupuri anti-război au făcut mai multe plângeri penale împotriva ambasadorului rus, dar şi împotriva şefului Agenţiei de stat de securitate şi informaţii din Serbia (BIA) iar motivul ar fi presupusa recrutare a unor sârbi pentru gruparea Wagner.

Șeful Grupului Wagner, atac la administrația lui Putin

În urmă cu doar două zile, șeful grupului de mercenari Wagner a atacat admininstrația de la Kremlin deoarece nu a blocat site-ul YouTube. Evgheni Prigojin a precizat că YouTube nu este altceva decât ciuma informațională a timpurilor noastre, într-o postare făcută pe Telegram.

Astfel că a susținut, fără dovezi concrete, că 40% dintre videoclipurile care apar pe YouTube sunt „politizate și îndreptate împotriva Rusiei”.

„Avem un număr uriaș de oameni în Piața Staraya din Administrația Prezidențială care se gândesc la un singur lucru: Rusia să piardă războiul cât mai repede, americanii să vină și să ne reglementeze cât mai repede. Cei care se împotrivesc închiderii YouTube-ului sunt, după părerea mea, oameni care sunt trădători ai poporului și ai țării lor, trădători ai fostelor și viitoarelor generații de ruși.

Ei locuiesc în străinătate, își fac vacanțe în străinătate, cresc copii în străinătate, susțin valori înalte, dar, oricum, susțin Occidentul în toate felurile posibile și se hrănesc din acest lucru”, a spus Prigojin.

Problemele dintre Prigojin și guvernul de la Moscova au izbucnit vinerea trecută, în momentul în care Ministerul Apărării și-a revendicat cucerirea orașului ucrainean Soledar, dar nu a vrut să aducă în discuție rolul jucat de Grupul Wagner, cu toate că mercenarii au postat o poză cu Prigojin și luptătorii săi în mina de sare din oraș.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...