Militar român ucis în Kabul. Ce se întâmplă în Afganistan

Stefan Daniel 05.09.2019, 12:46
Militar român ucis în Kabul. Ce se întâmplă în Afganistan

Militar român ucis în Kabul. Un soldat român a fost ucis în Kabul, capitala Afganistanului. A fost un nou atac soldat cu moartea încă unui român aflat în misiune în această țară. Anterior, Un diplomat român a fost ucis într-un atentat, tot la Kabul. Soldatul a căzut victima unui atentat sinucigaș cu mașină-capcană, într-o zonă unde se află un obiectiv important, unde sunt mai multe instituții importante. Autoarea atacului este o grupare de talibani care au revendicat responsabilitatea pentru atentat.

UPDATE: Soldatul român care a murit în Kabul se numea Cirprian Ștefan Polschi și era caporal de clasa a III-a, angajat al MApN din 2004. Bărbatul avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Va fi avansat în gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul Apărării Gabriel Leș a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

UPDATE: Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat la Digi24 că soldatul ucis în Kabul se afla într-o misiune de patrulare:

„[…] La fiecare misiune de patrulare misiunile se organizează în așa fel încât să fie pregătiți pentru orice. Știm că situația din zonă este una extrem de sensibilă. Nu vorbim de pierderi doar din rândul trupelor românești. Din ce se discută până la acest moment sunt zece morți. Este o situație de conflict, din păcate se întâmplă astfel de lucruri. Din păcate, s-a confirmat decesul militarului român”,

UPDATE: „Este un moment foarte tragic pentru România pentru că un om şi-a pierdut viaţa, un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac terorist. Este incredibil că avem în continuare aceste atacuri teroriste. Este la ordinea zilei această situaţie şi este incredibil. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze”, mesajul Ramonei Mănescu, purtătoarea de cuvânt a MAE.

Militar român ucis în Kabul: cel puțin 5 morți și 35 de răniți, în urma atacului cu mașină-capcană

Militar român ucis în Kabul. Ce se întâmplă în Afganistan

Soldatul român ucis este doar unul dintre cei cel puțin 5 morți rezultați în urma atacului sinucigaș. Din informațiile pe care le avem până acum, alte 35 de persoane au fost rănite.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.

Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Militar român ucis în Kabul: premierul Viorica Dăncilă a transmis condoleanțe familiei soldatului căzut la datorie

„Condoleanțe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul și tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne și obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm și să luptăm cu toate forțele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură și teamă.

Sunt cu sufletul alături de cei aflați în durere și reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității în Afganistan“, a transmis premierul Viorica Dăncilă pe Facebook.

Anterior, un diplomat român a murit în urma unui alt atentat

Soldatul care a murit azi, 5 septembrie, este al doilea cetățean român care a căzut victimă în Kabul, în această săptămână. În noaptea de 2 spre 3 septembrie, un diplomat român de la Ambasada României la Kabul a decedat tot în urma unui atac.  Iată mai jos comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe:

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. […]”

Vezi și aici mai multe detalii

Urmăriți Impact.ro și pe