Filmul atacului terorist din Afganistan: cine e românul mort la Kabul și care e bilanțul atentatului – VIDEO

Alexandru Ioanid 04.09.2019, 11:17
Filmul atacului terorist din Afganistan: cine e românul mort la Kabul și care e bilanțul atentatului – VIDEO

Un atac terorist a avut loc în Kabul, Afganistan în noaptea de marți spre miercuri. Printre clădirile atacate de gruparea de talibani s-a numărat și Ambasada României în Kabul, unul dintre angajați fiind ucis.

Atentatul terorist de la Kabul a avut loc în noaptea de marți spre miercuri. O explozie puternică s-a auzit în zona Green Village, un complex în care își au sediul mai multe organizații internaționale.

Acolo se află și sediul Ambasadei României în Afganistan, în care se aflau, la momentul atacului, 12 diplomați. Atacul a fost unul extrem de violent.

O mașină capcană a explodat în zona Green Village, după care cinci talibani au început să deschidă focul la întâmplare. Bilanțul atacului este unul tragic: cel puțin 16 persoane au murit și alte 119 au fost rănite. Atacul a durat mai multe ore, timp în care s-au auzit multe focuri de armă și s-au dat lupte grele cu agenții de securitate.

Explozia a dărâmat mai multe ziduri ridicate în zona complexului rezidențial. Astfel, talibanii au reușit să intre și să deschidă focul. Majoritatea victimelor sunt civili, transmit agențiile internaționale de presă.

Printre cei uciși se află și un român.

Atac terorist în Afganistan: ce se întâmplă cu diplomații români de acolo

Explozia mașinii-capcană a avut loc la scurtă vreme după ce americanii au anunțat că-și vor retrage aproximativ 5.000 de militari din Afganistan și vor închide și mai multe baze militare în următoarele luni.

În atacul terorist și-a pierdut viața și un român, iar un altul a fost grav rănit. Toți cei cinci talibani au fost uciși în schimbul de focuri.

„A fost un atac terorist îndreptat contra unei misiuni a unui stat european și stat partener NATO, care își desfășoară activitatea acolo, cu partenerii din NATO. A fost un asalt, a fost o mașină capcană, urmat de un atac armat timp de câteva ore. Nu putem decât să fim recunoscători, să plătim tribut pentru sacrificiul pe care l-a făcut. Omul acesta și-a sacrificat viața pentru a-i salva pe ceilalți”
Ramona Mănescu, ministrul de Externe

Românul care a murit avea 43 de ani și era membru al echipei de securitate de la Ambasada României în Kabul.

Jurnalistul Adelin Petrișor, cel care a realizat mai multe reportaje în zone de război, inclusiv în Afganistan, susține că talibanii au vizat organizațiile din Green Village, nu neapărat sediul Ambasadei României.

„Talibanii au atacat cu 2 masini capacana, iar un comando a intrat ulterior si a mitraliat la intamplare. Romanii si ceilalti nu au fost salvati de britanici, asa cum se vantura pe net, ci de fortele speciale afgane. Potrivit Ministerului de Interne afgan, peste 400 de occidentali au fost evacuati din Green Village, inclusiv 11 romani. Cartierul Verde din Kabul a fost atacat constant in ultimii ani. Cel mai recent atac a fost in ianuarie, tot cu o masina capcana”, scrie acesta pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe