LIVE VIDEO

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, se adresează României. „Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Ana Anitoiu 11.03.2022, 16:33
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, se adresează României. „Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, ajunge astăzi în România, în contextul războiului ce a fost declanșat de Rusia în Ucraina. Aceasta este prima sa vizită în țară de la preluarea mandatului și are loc imediat după o alta în Polonia, ce a avut loc joi.

Kamala Harris și Klaus Iohannis, despre ipoteza unui atac al Rusiei în România

Update vineri, 11 martie 2022, ora 16:33. Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a declarat că NATO va apăra fiecare centimetru din fiecare țară ce face parte din Alianța Atlanticului de Nord. Astfel, în scenariul în care România ar fi atacată de Rusia, forțele aliate o vor apăra. Ea a mulțumit țării pentru generozitatea de care a dat dovadă în privința reugiaților ucraineni, în contextul războiului declanșat de Rusia.

„Aș vrea să mulțumesc poporului român din partea SUA. România a fost absolut extraordinară prin generozitatea și curajul pe care l-a arătat în întreaga lume. Am văzut cum ați primit refugiați. Am discutat astăzi cu președintele Klaus Iohannis să reîntărim parteneriatul nostru.

Angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm. Un atac împotriva unei țări din NATO este un atac împotriva întregii alianțe. Suntem fermi în angajamentul nostru. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Sunt aici ca să reîntăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român. Puterea alianței noastre este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru să respectăm, să apărăm principiile pe care le avem și integritatea teritorială a țărilor independente, în acest caz Ucraina.

Am trimis recent batalionul Stryker de 1.000 de militari. 2.000 de militari sunt gata să apere flancul estic al Alianței. Am reîntărit acțiunile de descurajare și apărare colectivă. Mulțumesc domnului președinte Iohannis pentru rolul de leader în flancul estic și pentru modernizarea armatei și creșterea resurselor.

Am întreprins în SUA o acțiune comună de 13,6 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina. Am fost foarte emoționată de informațiile date referitoare la refugiații din Ucraina. Referitor la problemele pe care le întâmpină. SUA și România vor face tot ce este necesar pentru a pune resurse în asistența umanitară.

În măsura în care oferim aceaastă asistență în plus față de 53 de milioane de dolari, se va mai aproba un pachet de 4 miliarde de dolari în fondul pentru asistență umanitară. Când vorbim despre asistență umanitară, România a fost un centru al acesteia. Mulțumim președintelui și poporului român pentru că ați primit zeci de mii de refugiați, cu atâta înțelegere”, a declarat Kamala Harris.

Întrebat dacă România ar putea fi atacată de Rusia, în urma războiului declanșat în Ucraina, Klaus Iohannis a declarat că nu există date conform cărora țara noastră ar fi țintită de o agresiune. Președintele a adăugat că ofensiva rusă a avut ca rezultat hotărârea aliaților din NATO de a se apăra împreună.

La rândul ei, Kamala Harris a spus că situația în Ucraina este dinamică și că Statele Unite ale Americii evaluează tot timpul ce s-ar putea întâmpla. Vicepreședinta SUA a adăugat că nu poate specula în privința comportamentului lui Vladimir Putin, dar un atac împotriva României ar fi un atac împotriva întregii NATO.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că a discutat cu vicepreședinta SUA despre necesitatea creșterii în continuare a prezenței americane și aliate în România pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securității României și a întregii regiuni.

Klaus Iohannis a adăugat că a vorbit cu vicepreședinta Statelor Unite ale Americii despre consolidarea măsurilor de apărare și descurajare a atacurilor pe flancul estic, cu accent pe partea sa sudică, în regiunea Mării Negre. Președintele a menționat că în cadrul discuțiilor pe care le-au avut el și Kamala Harris a spus că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României.

În plus, Klaus Iohannis a amintit despre sprijinul ce trebuie să fie acordat Republicii Moldova. Șeful statului a spus că țara vecină se află într-o situație unică, din cauza numărului foarte mare de apropiați raportat la cel al populației.

Cu cine se va întâlni Kamala Harris în România

Update 11 martie, ora 13:18. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. A doua persoană în stat va avea astăzi mai multe întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, la care va fi prezent și Nicolae Ciucă.

Ceremonia primirii oficiale a vicepreședintelui SUA va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni. Aceasta va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Președintele Klaus Iohannis şi Kamala Harris vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale. Apoi, la ora 15:30, vor susţine declaraţii de presă comune. La întrevedere va fi prezent şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii și președintele României vor discuta în cadrul demersurilor de coordonare în cadrul NATO pentru gestionarea situației de securitate, mai ales în ceea ce privește Marea Neagră.

 

 

Vizita pe care o face Kamala Harris în România vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel ce au avut loc între liderii aliaţi pe 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat Klaus Iohannis. Acestea s-au desfășurat la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden.

Vicepresedintele SUA, Kamala Harris, ajunge astazi in Romania
Vicepresedintele SUA, Kamala Harris

Motivul vizitei vicepreședintelui SUA în România

Klaus Iohannis a declarat, joi, că va vorbi cu vicepreședintele SUA despre: Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România, postura NATO pe Flancul Estic și despre soldaţii americani care se află deja pe teritoriul țării.

„Preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni.

De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, vizita vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii are loc în contextul în care în acest an se împlinesc 25 de ani de când a fost lansat Parteneriatul strategic bilateral. În plus, conform Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta o bună ocazie pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

Kamala Harris este prima femeie care a devenit vicepreședinte SUA. În ianuarie 2019, ea și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Însă, în luna decembrie și-a retras candidatura, spunând că nu avea suficiente fonduri pentru campania electorală. Apoi, l-a susținut pe Joe Biden în această funcție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...