Mihăiță Neșu face pași mari către realizarea visului său. Ce se va întâmpla curând în biserica pe care o ridică lângă Oradea

Gabriel Peneș 16.09.2022, 14:10

Mihăiță Neșu face pași mari către realizarea visului său. Fostul internațional și jucător de la Steaua a suferit o teribilă accidentare în 2011, la un antrenament al echipei FC Utrecht, unde era legitimat, în urma căruia a rămas paralizat de la gât în jos. După ani de chin și îndoială, cel poreclit „Bichonul” și-a regăsit sensul vieții prin credință și ajutorarea copiilor și tinerilor cu dizabilități neuromotorii. Neșu construiește lângă Oradea, prin fundația sa, un nou sediu pentru Centrul Sfântul Nectarie ce va avea și o bisericuță pentru care fostul fotbalist tocmai a găsit un pictor.

Mihăiță Neșu face pași mari către realizarea visului său

Mihăiță Neșu face pași mari către realizarea visului său. În 2011, fostul internațional a suferit o gravă accidentare în urma căreia a rămas paralizat de la gât în jos. Adaptarea la viața într-un scaun cu rotile a fost agonizantă pentru cel poreclit „Bichonul”, unul dintre cei mai talentați fundați stânga ai generației sale. Dar salvarea a venit în regăsirea sensului vieții prin credințp și ajutorarea copiilor aflați în suferință.

În iulie 2015, Mihai Neșu (39 de ani) a înființat Centrul Sfântul Nectarie din Oradea al Fundației Mihai Neșu pentru a sprijini copiii și tinerii cu dizabilități neuromotorii.

„Viața mea e mult mai fericită și împlinită decât atunci când eram sănătos! Dacă m-aș mai naște acum, nu m-aș mai face fotbalist. Sunt lucruri foarte frumoase care îți aduc bucurii, în afară de fotbal. Acum, de când am acest Centru pentru copii cu dizabilități, am o bucurie foarte mare pentru că pot să le fiu de folos. În plus, mi-am redescoperit și pasiunea pentru design și arhitectură.

Mama a fost un arhitect foarte bun și avea tot timpul dorința de a face lucruri noi. Am moștenit de la tata talentul pentru fotbal și de la mama pasiunea pentru arhitectură, design și decorații interioare”, a declarat Neșu la Digi 24, în cadrul emisiunii „La cină”.

Ce se va întâmpla curând în biserica pe care o ridică lângă Oradea

Cum sediul inițial devenise neîncăpător, Mihăiță Neșu a demarat, în vara anului 2021, prin fundația sa, construcția unui centru nou, în localitatea Cihei, la câțiva kilometri de Oradea. În cadrul complexului se va afla și o biserică, nu foarte mare, de 75 de metri pătrați, dar foarte importantă pentru fostul fotbalist. Pentru numele lăcașului de cult, Neșu l-a ales pe cel al unui sfânt rus, mai puțin cunoscut pe la noi. Este un sfânt din secolul trecut, ocrotitor al copiilor și săracilor, și l-a ales ca să-i patroneze biserica pe care o ridică lângă Oradea.

Este vorba despre sfântul arhiepiscop Ioan Maximovici de Shanghai și San Francisco. Explicația vine din faptul că Mihăiță Neșu a fost direct impresionat de faptele celui care a trăit în prima jumătate a secolului trecut.

Sfântul Ioan Maximovici (1896 -1966) este considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni, ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți al secolului XX. Manifestând diferite forme de sfințenie. El a fost în același timp un mare teolog, dar și un zelos misionar și un apărător al săracilor și orfanilor.

A fost invitat de onoare la meciul FCSB-Anderlecht

Joi seară, Mihai Neșu a fost invitatul de onoare al clubului FCSB la meciul de pe Arena Națională contra celor de la Andelecht. Dar, până să ajungă în București, Neșu l-a găsit pe pictorul – sau zugravul de biserici, cum li se spunea acestor artiști – care va înfrumuseța pereții viitoarei biserici din cadrul complexului de lângă Oradea. Anunțul a fost făcut chiar de fostul fotbalist pe pagina sa de Facebook.

„Dragi prieteni,
Ieri am fost să căutam pictorul (domnul in turcoaz) pentru bisericuța copiilor. Am călătorit câteva ore bune pana la el însă credem noi că din mâinile lui va ieși o lucrare plăcută lui Dumnezeu. Dansul a mai pictat la Schitul Cozia Veche, la Mănăstirea Sfintei Cruci și în alte locuri, dar acestea au fost cartea de vizită care ne-a făcut să îl căutam.
Așteptăm sa termine cu culesul viei si al porumbilor și apoi va veni la Oradea. Cei care mai doriți să donați pentru pictura bisericii va reamintim ca de la suma de 1000 lei în sus veți primi și o diploma de ctitor.
Slavă lui Dumnezeu pentru oamenii pe care ni-i trimite!”, a fost mesajul postat de Mihăiță Neșu.

Lucrările la noul complex au început din vara anului trecut și au consumat până acum 2,2 milioane de euro, conform site-ului mihainesufoundation.com. Cu toate acestea, potrivit aceleiași surse, mai este nevoie de încă 1,7 milioane de euro pentru finalizarea proiectului ce ar trebui terminat până la sfârșitul acestui an, conform planificării inițiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....