Mihai Gâdea, mărturisiri la Antena 3 despre soluția salvatoare în lupta cu pandemia. “S-a dat cu piciorul”

Andrei Cezar 22.07.2020, 13:00

Mihai Gâdea a prezentat la emisiunea ”Sinteza zilei” modalitatea prin care țara noastră ar fi putut să lupte cu succes împotriva COVID-19. Realizatorul opinează că soluția salvatoare pe care am putea să o aplicăm este să acționăm precum sud-coreenii, care au reușit să reducă numărul de îmbolnăviri aplicând anumite măsuri bine puse la punct.

Mihai Gâdea, mărturisiri la Antena 3 despre soluția salvatoare în lupta cu pandemia

Realizatorul emisiunii ”Sinteza zilei” este de părere că în Coreea de Sud erau deja puse la punct anumite protocoale de intervenție, în eventualitatea unei pandemii, încă din 2015, atunci când a avut loc epidemia de MERS (Middle East Respiratory Syndrome) care a ucis 38 de oameni.

”Ei (sud-coreenii – n.r.) erau pregătiți de 5 ani. În momentul în care a venit nenorocirea asta ei au știut ce să facă. Nu au băgat orașe în carantină, nu au făcut lucruri de felul acesta, ci au luat alte măsuri. Se pot lua și la noi.”, a spus Mihai Gâdea.

În continuare este prezentată modalitatea prin care sud-coreenii au știut să acționeze pentru a gestiona pandemia.

”Țări din toată lumea au intrat în carantină în încercarea de a reduce răspândirea coronavirusului. În Coreea de Sud, oamenii au început să iasă din nou pe străzi. Începând cu sfârșitul lui februarie, Coreea de Sud raporta o creștere bruscă a cazurilor de coronavirus, cu peste 5.000 de infectări. 

Dar apoi ceva s-a schimbat. În timp ce în cele mai multe țări cazurile continuă să crească, cifrele din Coreea au început să rămână la același nivel și chiar să scadă.

Asta indică faptul că Coreea a reuușit să oprească răspândirea virusului încă devreme. ”, se arată în preambulul materialului prezentat la Sinteza zilei.

Mihai Gâdea, mărturisiri la Antena 3 despre soluția salvatoare în lupta cu pandemia. “S-a dat cu piciorul”
Mihai Gâdea, mărturisiri la Antena 3 despre soluția salvatoare în lupta cu pandemia. “S-a dat cu piciorul”

Mihai Gâdea: Am dat cu piciorul la ce au făcut sud-coreenii

Vehement, Mihai Gâdea cere autoritățoilor ”să se trezească” pentru că deși am avut posibilitatea să aplicăm ceea ce au făcut sud-coreenii, totuși nu s-a întâmplat acest lucru.

”România trebuie să se trezească. Noi am avut la îndemână ceea ce au făcut ei, doar că s-a dat cu piciorul. Au fost specialiști care au vorbit despre soluțiile lor, numai că la noi s-a dat cu piciorul. Există soluții și aceasta este vestea bună. Dacă se trezesc și dacă fac ce a făcut Coreea de Sud e o veste bună!”, a declarat Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.

Un medic sud-corean a dezvăluit câteva dintre soluții:

”Am învățat multe lecții – importanța testului de diagnostic și că avem nevoie de măsuri de prevenire a infectării. Am produs o mulțime de teste pe care le-am distribuit în fiecare spital.”, susține un medic din Coreea de Sud.

Alături de testare, identificarea rapidă a contacților direcți ai bolnavilor de Covid-19 a fost un alt punct important pe agenda sud-coreenilor.

Urmăriți Impact.ro și pe