Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar de DNA. Nu mai poate desfășura activitatea de primar. Edilul spune că va contesta decizia

Gabriela del Pupo 04.02.2022, 15:24
Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar de DNA. Nu mai poate desfășura activitatea de primar. Edilul spune că va contesta decizia

Primarul Iașului, Mihai Chirica, nu își va mai putea exercita atribuțiile în următoarele 30 de zile. Primarul este acuzat că și-a folosit funcția pentru a falsifica acte. Tot în acest dosar mai este cercetat și vicele de la data comiterii faptelor Gabriel Harabagiu. Dosarul vine în urma unor percheziții care au avut loc în urmă cu câteva săptămâni.

Primarul Mihai Chirica a rămas fără atribuții pentru o lună de zile

Procurorii DNA au arătat că neregulile ar fi vizat autorizații de construcție care nu au fost emise cu respectarea legislației în vigoare. Mai multe astfel de acuzații au fost aduse primarului de-a lungul timpului dar este pentru prima dată când procurorii decis să suspende dreptul edilului de a-și exercita atribuțiile. Acesta spune că va contesta măsura.

În funcţie de decizia instanţei, voi decide ce voi face în continuare.
Cert este că voi apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăţia în această speţă şi în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzaţii.
Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democraţiei şi statului de drept, nu voi renunţa să îmi fac datoria de cetăţean ales al ieşenilor!”, susține Mihai Chirica, într-un comunicat.

Procurorii arată acesta a semnat mai multe autorizații de construcție ilegale.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 106/VIII/3 din 26 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 februarie 2022, față de inculpatul CHIRICA MIHAI, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul HARABAGIU GABRIEL VASILE, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează starea de fapt, potrivit căreia, cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.”

Mai mulți angajați din primărie ar fi fost implicați

Procurorii efectuează cercetări și față de alte persoane. Mihai Chirica mai este inculpat într-un dosar în care este acuzat și fostul primar Gheorghe Nichita pentru un contract ce viza achiziționarea de automobile de serviciu pentru primarie. Neregulile descoperite sunt prezentate în motivarea procurorilor:

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.
Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.
Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Chirica Mihai trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpatului Chirica Mihai și suspectului Harabagiu Gabriel Vasile li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane

Urmăriți Impact.ro și pe