Mihai Bendeac, amendat cu 10.000 de lei. Greșeala actorului. „Asociere cu violența împotriva femeilor”

Anca Manolica 17.11.2022, 12:28
Mihai Bendeac, amendat cu 10.000 de lei. Greșeala actorului. „Asociere cu violența împotriva femeilor”

Mihai Bendeac a primit o amendă colosală din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din cauza unui spor publicitar pe care l-a filmat vara trecută. Iată ce a determinat CNCD să se sesizeze și să îl sancționeze pe actor cu suma de 10.000 de lei. Declarațiile unui membru al Consiliului.

Amendă de 10.000 de lei pentru Mihai Bendeac, din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

O nouă lovitură pentru Mihai Bendeac! Fostul jurat al emisiunii iUmor de la Antena 1 a primit o amendă colosală în urma unui spot publicitar pe care acesta l-a filmat în luna iulie a anului trecut. Este vorba despre promovarea unui vin care îi poartă semnătura, „Jurnalul unui burlac”.

Reclama ar fi atras numeroase critici încă de la apariția ei în spațiul public, considerându-se că a fost vorba despre asocierea dintre vin, o scenă de amor și ceea ce ar fi putut fi încadrat ca incitare la violență împotriva femeilor. Opt luni mai târziu, CNCD s-a autosesizat, iar miercuri, 16 noiembrie, a venit decizia de sancționare a autorului.

„Mihai Bendeac, în calitate de antreprenor, a fost sancționat azi cu amendă de 10.000 lei pentru reclama la un sortiment de vin, deoarece a făcut o asociere nepotrivită între o băutura alcoolică și violența împotriva femeilor. Acest videoclip creează o atmosferă de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa femeilor.

Apreciez faptul că acel videoclip nu mai este disponibil în spațiul virtual, dar, din păcate, remarc perpetuarea unor prejudecăți înrădăcinate în mentalul colectiv românesc”, a declarat secretarul de stat Cristian Jura, membru CNCD, pentru Gândul.

Mihai Bendeac, amendat cu 10.000 de lei
Mihai Bendeac, amendat cu 10.000 de lei

„O reclamă nu reprezintă o acoperire pentru afirmații discriminatorii”

Membrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a mai spus că este extrem de important ca persoanele publice, care sunt urmărite de atât de mulți oameni, și care devin mari formatori de opinii, să promoveze „valorile egalității și nediscriminării”. El a subliniat că pamfletul sau reclamele nu sunt „o acoperire” atunci când se fac afirmații discriminatoare.

Formatorii de opinie, a mai menționat Cristian Jura, trebuie să promoveze ”valorile egalității și nediscriminării”.

„Consider că este extrem de important ca toate persoanele publice, formatorii de opinie să promoveze valorile egalității și nediscriminării prevăzute de legislația națională și europeană.

De asemenea, eticheta de pamflet sau o reclamă nu reprezintă o acoperire pentru afirmații discriminatorii sau care aduc atingere demnității”, a completat acesta.

„Vinul acesta nu-mi aparține. E doar ales de mine, dar cu ajutorul vostru fiecare sticlă devine unică. Vă încurajez să dați frâu liber imaginației voastre. Vă pup, vă iubesc și vă respect!”, spunea Mihai Bendeac, în momentul în care s-a lansat vinul.

Citește și: Mihai Bendeac, declarații inedite despre credința sa. „Dacă vă spun că tot ce vreau se împlinește, mă credeți?”

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...