Șoferii din România sunt disperați de creșterile de prețuri de la pompă din ultimele luni. Chiar și atunci când se ieftinește, combustibilul tot scump este, așa că șoferii caută noi metode prin care să reducă la minimum consumul de combustibil.
Așadar, de la începutul anului în curs, benzina și motorina au înregistrat scumpiri istorice, iar șoferii se gândesc cu groază în fiecare dimineață la prețul cu care vor alimenta. Chiar și de puținele dăți când combustibilii se ieftinesc în țara noastră, prețul este tot ridicat, mai ales că scumpirile sunt de câțiva bani. În aceste condiții, șoferii caută noi și noi metode de a reduce consumul de carburant, pentru a trece mai rar pe la benzinărie. Rețelele de socializare sunt împânzite în această perioadă de sfaturi și trucuri pentru un șofat inteligent și economic. Cel mai nou apărut sfat se numește „lovitura de frână” și a devenit viral foarte rapid.
Potrivit experților, condusul eficient și inteligent poate duce la reducerea consumului de combustibil. Aceștia recomandă evitarea accelerărilor și frânărilor bruște și încercarea de a menține o viteză constantă, mai ales atunci când avem de făcut un drum mai lung.
Metoda „lovitura de frână” despre care vuiește internetul se concentrează pe lăsarea vehiculului să circule prin propria inerție. mai exact, trebuie să ridicați piciorul de pe accelerație și să lăsați mașina să ruleze prin propria greutate, acolo unde este cazul și să o accelerăm ușor atunci când este nevoie.
Piciorul trebuie să fie întotdeauna deasupra pedalei de frână pentru a putea face corecțiile necesare pentru adaptarea vitezei. Astfel, se obține o frânare progresivă cu o uzură mai mică a cutiei de viteze și a ambreiajului. Pe lângă faptul că se reduce consumul de combustibil, se prelungește și durata de viață a componentelor fundamentale ale automobilului.
Mai puteți economisi până la 15% din combustibil prin evitarea opririi și menținerea unei viteze de navigare bună. Respectând limita maximă de viteză se poate folosi chiar și treapta a patra în oraș. Trebuie să mai rețineți și faptul că la mașinile pe benzină, momentul optim pentru schimbarea vitezei este între 2.000 și 2.500 de turații, ceea ce va duce la un consum mai mic de combustibil.
De asemenea, șoferii trebuie să știe că pentru a economisi carburant, vteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească 90 de kilometri pe oră. De la 90 de kilometri pe oră în sus, mașina începe să consume mai mult și se ajunge ca la o viteză de 120 de km/h, autoturismul nostru să consume cu 30% mai mult.