Meteoritul care l-a îmbogățit pe un țăran din Turcia. L-a vândut pe 180.000 de dolari, cum a ajuns să dea peste el

Cristian Cojocaru 06.03.2021, 12:01
Meteoritul care l-a îmbogățit pe un țăran din Turcia. L-a vândut pe 180.000 de dolari, cum a ajuns să dea peste el

Un țăran din Turcia s-a îmbogățit după ce a vândut meteoritul găsit pe proprietatea din provincia Çorum. Gândindu-se că poate reprezenta un important profit pentru el, țăranul a vândut meteoritul de 68 de kilograme contra sumei de 180.000 de dolari.

Meteoritul l-a îmbogățit pe un țăran din Turcia

Turcul din provincia Çorum, s-a hotărât să vândă meteoritul găsit pe câmpul său de năut în urmă cu doi ani. Meteoritul de 68 de kilogramre a fost înstrăinat unui cumpărător din Statele Unite ale Americii. Mutlu Yılmaz este numele localnicului care a găsit uriașa piatră în timp ce planta năut. Totul se petrecea în aprilie 2019, iar turcul a cerut ajutorul vecinilor pentru a transporta valoroasa piatră acasă.

Datorită aspectului neobișnuit, acesta s-a hotărât să o ia acasă, în satul Gerdekkaya. O mostră din meteorit a fost trimisă în SUA pentru a fi examinată. Cel care a făcut posibil acest lucru este un american rezident al satului. După ce testele au fost efectuate, piatra a fost certificată drept un meteorit de fier de către specialiștii NASA dar și cercetătorii din cadrul Universității din California.

După ce au luat legătura cu Yılmaz, autoritățile i-au cerut bărbatului să expună materialul cosmic într-un muzeu. Timp de o lună și jumătate, meteoritul s-a aflat expus în muzeul din Çorum. Obiectul ceresc este cel de-al treilea găsit vreodată pe teritoriul Turciei. În intervalul de o lună jumătate, mii de oameni au vizitat muzeul.

Fermierul a vândut meteoritul de 68 de kilograme cu 180.000 de dolari
Fermierul a vândut meteoritul de 68 de kilograme cu 180.000 de dolari

Are o vechime de peste 4.000 de ani

După expirarea intervalului în care a fost expus în muzeu, meteoritul i-a fost restituit lui Mutlu Yılmaz. Fermierul s-a decis astfel să scoată la vânzare obiectul cosmic. Cu o vechime de peste 4.000 de ani, a durat aproape doi ani până să găsească un cumpărător pregătit să îi ofere suma dorită. Mutlu Yılmaz a acceptat vânzarea meteoritului contra sumei de 180.000 de dolari.

Obiectul cosmic urmează să fie transportat în Statele Unite ale Americii, iar vânzarea propriu-zisă va avea loc după ce toate testele vor fi realizate de către cumpărător. În anul 2015, mai mulți meteoriți au fost găsiți în provincia Bingöl, de lângă satul Sarıçiçek. La acea vreme, locuitorii au câștigat aproximativ 140.000 de dolari din vânzarea meteoriților găsiți, dovedindu-se ulterior că făceau parte dintr-un asteroid uriaș denumit ”Vesta”.

Un caz similar s-a întâmplat și în România în anul 1990 atunci când un agricultor din localitatea Gresia, județul Teleorman a găsit un meteorit de aproape 27 de kilograme. Obiectul cosmic a fost vândut în străinătate însă a început să se întoarcă în țară pe bucăți. Un prim eșantion a fost vândul Expoziției ”Mineralia” de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș.

Urmăriți Impact.ro și pe