Mesajul pro-vaccinare în limba romani al lui Valeriu Gheorghiță. Motivul pentru care a făcut acest gest

Iancu Andreea, Daria Petrescu 12.12.2021, 13:46
Mesajul pro-vaccinare în limba romani al lui Valeriu Gheorghiță. Motivul pentru care a făcut acest gest

În contextul îngrijorărilor ridicate de noua mutație a SARS-CoV-2, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a transmis un mesaj important în limba romani, spre surprinderea tuturor. Gestul său a fost apreciat de către un reprezentant al romilor, mai cu seamă că mesajul este unul pro-vaccinare, care susține imunizarea cetățenilor din această etnie împotriva Covid.

Campania națională de vaccinare anti-Covid se extinde. Mesajul pro-vaccinare transmis în limba romani de Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a transmis mesajul său pro-vaccinare în limba romani, în contextul în care imunizarea cetățenilor din România cunoaște o scădere în ultima perioadă. Specialistul a fost apreciat de Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi, care îi transmite mulțumirile sale pentru implicarea în campania necesară informării corecte a persoanelor ce fac parte din această etnie.

Mesajul în limba romani al d-lui Valeriu Gheorghiță, care s-a alăturat campaniei de informare a ANR, încearcă să elimine fricile romilor legate de vaccin, a declarat Iulian Paraschiv.

Discuții despre vaccinare anti-Covid cu reprezentanții romilor

Mesajul video al lui Valeriu Gheorghiță a transmis următoarele îndemnuri: „Nu te teme! Nu e nimic rău! Hai să facem vaccinul!”. Totodată, în cadrul unei discuții online, ce urmează să fie organizată luni, de la ora 13:00, ministrul Sănătății, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid și Secretarul de Stat vor participa la întrevedere. Astfel, Alexandru Rafila, Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat vor lua parte la discuția online cu 1.000 de romi din administrația publică și din comunitățile etniei, și vor răspunde la întrebările acestora în legătură cu vaccinarea împotriva Covid-19.

Situația epidemiologică actuală din România

Grupul de Comunicare Strategică a raportat duminică (12 decembrie) 716 noi cazuri de Covid. În ultimele 24 de ore au fost raportate 45 de decese, la care se adaugă 15 anterioare, raportate astăzi. Numărul total de cazuri urcă astfel la 1.792.433, dintre care 57.636 au decedat, iar 1.714.239 au fost declarate vindecate.

Dintre cele 60 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 la categoria de vârstă peste 80 ani. 57 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 60 pacienți decedați, 57 erau nevaccinați și 3 vaccinați. Cei 3 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 de ani. 2 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.055. Dintre acestea, 722 sunt internate la ATI. Dintre cei 722 pacienți internați la ATI, 61 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 90 sunt minori, 84 fiind internați în secții și 6 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.856.558 de teste RT-PCR și 5.562.133 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.632 de teste RT-PCR (3.312 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.320 la cerere) și 13.358 de teste rapide antigenice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...