Mesajul pe care îl primesc toți românii care sunt clienți ING. Trebuie să fie foarte atenți la bani, capcana în care nu trebuie să cazi

Ioana Bucur 29.03.2022, 12:31
Mesajul pe care îl primesc toți românii care sunt clienți ING. Trebuie să fie foarte atenți la bani, capcana în care nu trebuie să cazi

De la o zi la alta, numărul celor care cad victimă înșelătoriilor online crește alarmant, iar escrocii nu duc lipsă de noi idei pe care să le pună în practică pentru a obține bani de la țintele alese. O nouă metodă de fraudă a ajuns în atenția autorităților. Acesta este mesajul  pe care îl primesc toți românii care sunt clienți ING. Ce trebuie să facă cei care se confruntă cu situațiile descrise de reprezentanții băncii.

Ce mesaj au primit românii care sunt clienți ING

Devine din ce în ce mai ușor să transferăm bani direct din conturile personale, situație ce nu este avatajoasă doar pentru clienții băncilor ci și pentru indivizii care profită de naivitatea sau dorința de a ajuta a altora.

Recent, clienții ING România au primit un mesaj de avertizare din partea reprezentanților băncii prin care erau sfătuiți să nu aibă încredere și să se ferească întotdeauna de persoanele necunoscute care le propun să transfere bani lor prin conturile lor.

„În spatele acestei cerințe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale și periculoase pentru care poți ajunge să răspunzi și tu în fața legii. Asta pentru că, fără să îți dai seama, devii cărăuș de bani, cunoscut și ca money mule”, transmite banca ING.

Money mule se traduce, în limba română, cărăuș de bani, adică o persoană care transferă prin conturi curate sume de bani obținute în mod ilegal de infractori. Scopul acestei acțiuni este de a ascunde beneficiarul real al banilor și sursa lor. Cel mai adesea, banii sunt obținuți prin phishing, malware, vânzări de bunuri fictive și alte fraude.

Mesajul pe care îl primesc toți românii care sunt clienți ING. Trebuie să fie foarte atenți la bani, capcana în care nu trebuie să cazi

Dacă o propunere sună prea bine ca să fie adevărată, de obicei, chiar așa e

Potrivit băncii, este vorba despre o metodă folosită adesea de grupările de crimă organizată folosesc această tehnică și reușesc să spele banii și să le piardă urma în orice colț al lumii. Cei care acceptă să ajute devin complici la activități ilegale.

Victimele se aleg, de cele mai multe ori, online, cu mailuri sau mesaje ce prezintă oferte de muncă, colaborări avantajoase sau donații. Infractorii cibernetici ar putea chiar să cloneze site-urile unor companii reale folosind o adresă web asemănătoare pentru a păcăli victimele.

Cei care cad în capcană sunt apoi instruiți să transfere banii primiți în conturile lor, către alte persoane din țară sau din străinătate, iar pentru asta sunt răsplătiți cu o mică parte din suma transferată.

Suntem sfătuiți să nu uităm niciodată că dacă o propunere sună prea bine ca să fie adevărată, de obicei, chiar așa e.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...