Mesajul lui Klaus Iohannis pentru etnicii maghiari cu ocazia zilei de 15 martie. ”Prilej de a vă prezenta cu mândrie identitatea”

Nicu Stan 15.03.2021, 12:56
Mesajul lui Klaus Iohannis pentru etnicii maghiari cu ocazia zilei de 15 martie. ”Prilej de a vă prezenta cu mândrie identitatea”

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru etnicii maghiari cu ocazia zilei de 15 martie. Ce semnificație are pentru maghiari această zi, citiți în rândurile de mai jos.

Klaus Iohannis, mesaj pentru maghiarii din România cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Klaus Iohannis, mesaj pentru etnicii maghiari cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat, luni, un mesaj pentru cetățenii români de etnie maghiară, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Astfel, președintele României a afirmat că, prin cultivarea armoniei interetnice, se va consolida o societate puternică şi prosperă.

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

15 martie, ziua în care maghiarii își pot prezenta cu mândrie identitatea

Pentru dumneavoastră, cetăţenii români de etnie maghiară, ziua de astăzi este una care vă oferă prilejul de a reafirma valorile pe care le preţuiţi şi care v-au unit ca popor, precum şi de a prezenta cu mândrie identitatea care v-a consacrat în istorie şi în cultura universală”, spune Klaus Iohannis în mesaj.

Remarc și cu această ocazie contribuţia semnificativă a minorității maghiare din România şi a reprezentanților săi politici la pașii importanţi făcuți de ţara noastră în integrarea europeană, în recuperarea valorilor democratice şi în așezarea societăţii noastre pe temelia respectului drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor. Acestea sunt fundamente ale parcursului nostru comun pentru un viitor european, care arată înţelegerea profundă a învățămintelor trecutului.

Minoritatea maghiară din România își are locul în dezvoltarea unei societăți puternice

Lupta împotriva pandemiei şi eforturile solidare de depășire a greutăților perioadei pe care o traversăm sunt o dovadă că românii şi maghiarii pot să-şi fructifice calitățile şi potenţialul uman deosebite. Împreună, prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică și prosperă, un proiect comun în cadrul căruia minoritatea maghiară din România îşi are locul şi contribuțiile sale remarcabile” – se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, pe 20 mai 2020, preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat de Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării CNCD cu o amendă de 5.000 lei, pentru discriminare la adresa maghiarilor.

De ce a fost amendat Klaus Iohannis de CNCD

Afirmația domnului Klaus Werner Iohannis: Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României!

În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă.

Decizia CNCD: discriminare

De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor.

Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc! reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Klaus Werner Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amendă 5-1”, a decis CNCD.

Urmăriți Impact.ro și pe