Mesaje și urări de Sfântul Dumitru 2023. Cele mai frumoase gânduri pentru familie și prieteni

Emanuela Pană 26.10.2023, 08:08
Mesaje și urări de Sfântul Dumitru 2023. Cele mai frumoase gânduri pentru familie și prieteni

Anual, pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Praznicul Sfântului Dumitru este ultimul mare eveniment al toamnei și marchează ziua în care vine frigul. Pe 26 octombrie, românii care poartă numele sfântului au motiv de sărbătoare. Trimite-le cele mai frumoase mesaje și urări de Sfântul Dumitru 2023.   

Sfântul Dumitru 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendar 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut în limbaj popular drept Sfântul Dumitru, este cinstit în fiecare an de Biserica Ortodoxă pe data de 26 octombrie. Sărbătoarea, marcată cu cruce roșie în calendar, este însoțită de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții.  

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, una extrem de importantă pentru creștinătate, este asociată cu venirea iernii. În ajunul praznicului, oamenii de la sate aprind focuri peste care sar copii, pentru a fi feriți de boli tot anul. Focul lui Sumedru este una dintre cele mai vechi tradiții românești, de peste 2.000 de ani.  

Sfântul Dumitru a trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) și a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost numit guvernator al Tesalonicului.  

Ulterior, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, ceea ce l-a înfuriat foarte tare. Prin urmare, a dat ordin să se organizeze festivități în fiecare cetate, în cinstea zeilor.  

Când a sosit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă cele auzite despre el sunt adevărate. Acesta a mărturisit că este creștin și a respins cu tărie cultul păgân. Din acest motiv, Sfântul Dumitru a fost întemnițat și ucis cu sulița. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie?

Ce nume se serbează de Sfântul Dumitru. Cui spunem ”La mulți ani!”?  

Originea numelui Dumitru/Dumitra vine din limba greacă și înseamnă ”pământul-mamă”, în sensul legăturii sfinte dintre om și natură, dintre ființa umană și pământul din care a fost creată.  

Cu ocazia celui mai important sfânt al toamnei, sunt serbați cei ce poartă numele de Dumitru sau derivate ale acestuia. Iată numele sărbătorite de Sfântul Dumitru 2023: Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitra, Dima, Mimi, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Demetra, Dumitrana, Mița, Dumitriţa, Mimi. 

În caz că nu știai, numele Mitică provine tot de la Dumitru. Practic, prenumele masculin Mitică este o variantă a numelui Dumitru. Dacă știi pe cineva care poartă acest nume, nu ezita să-i spui ”La mulți ani!” pe 26 octombrie.  

Mesaje și urări de Sfântul Dumitru 2023 pentru colegi și prieteni 

În continuare, am pregătit pentru tine o listă cu câteva dintre cele mai frumoase mesaje și urări de Sfântul Dumitru 2023. Le poți trimite pe WhatsApp, pe Facebook sau prin SMS.  

Mesaje si urari de Sfantul Dumitru 2023
Sfantul Dumitru 2023: mesaje si urari pentru familie si prieteni
  • La mulți ani, Dumitrița! Să fii fericită și mereu însoțită de cei care merită să te iubească! 
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru visurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de cei dragi! 
  • Sfântul pe care părinţii ţi l-au dăruit ca protector, când ţi-au ales numele, să-ţi călăuzească paşii pe calea speranţei, bucuriei şi sănătăţii! 
  • Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii! 
  • Precum Sfântul Dimitrie a luptat pentru credinţa în Hristos, aşa-ţi doresc şi eu să lupţi în viaţa ta, pentru dreptate, adevăr şi iubire. La mulți ani! 
  • În această zi specială îţi doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorinţelor şi fie ca Sfântul Dumitru să te călăuzească mereu în viaţă. Felicitări cu ocazia zilei tale de nume! 
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea un răspuns la orice întrebare, un zâmbet pentru fiecare lacrimă şi o binecuvântare la fiecare pas. La mulţi ani! 
  • Astăzi e ziua în care tu îţi sărbătoreşti numele, iar eu vin în întâmpinarea ta, să-ţi urez un călduros: ”La mulţi ani!”. 
  • Sfântul al cărui nume îl porţi să-ţi dăruiască sănătate, bucurie şi pace în suflet! 
  • În dimineaţa asta m-am trezit mai repede, deoarece eu am vrut să fiu primul care-ţi luminează ziua cu un gând bun. La mulţi ani din toată inima! 
  • Sper ca sărbătoarea Sfântului Dumitru să fie simbolul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire și succes. 

Vezi și: Cine a fost Sfântul Dumitru și de ce i se spune, de fapt, Izvorâtorul de Mir?

Mesaje și urări de Sfântul Dumitru 2023 pentru părinți și rude  

  • Fie ca în aceasta zi sfântă, în drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. La mulți ani de Sfântul Dumitru! 
  • Dragă tată, azi, de Sfântul Dumitru, îți urez multă sănătate, putere de muncă şi împlinirea tuturor dorinţelor. Să îţi dea Dumnezeu sănătate şi linişte în suflet și să ţi se împlinească toate visele! Te iubesc! 
  • Dragul meu tată, azi, de Sfântul Dumitru, îți doresc să ai parte de zâmbete și bucurii, sănătate și mult noroc! 
  • Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile te însoţească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sfântul Dumitru cât mai frumoasaă! La mulţi ani! 
  • Îţi urez ca ziua numelui să îţi aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranţă, iar anii ce vin să îţi aducă numai împliniri şi bucurii. La mulţi ani Dumitru, mamă! 
  • La mulţi ani cu lumină, pace şi binecuvântare! 
  • La mulți ani și voioșie, Domnul alături să-ți fie, bucurii să-ți dăruiască și nimic să nu-ți lipsească! La mulți ani de Sfântul Dumitru, unchiule! 
  • Să ai o zi frumoasă! Să te bucuri de numele pe care-l porți, să fii fericit, iubit și bucuros. La mulți ani, Dumitru! 
  • Dumnezeu mi-a dat familia, Sfântul Dumitru, al cărui nume îl porţi, mi te-a dăruit pe tine, pentru a mă bucura de un adevărat tată. La mulți ani de ziua numelui! 
  • La mulţi ani, Dumitru al meu! Îţi doresc multă sănătate şi linişte! 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...