Mesaj ciudat venit de la Moscova. România, principala țară vizată. Se face apel la istorie

Mihnea Tălău 19.03.2023, 15:15
Mesaj ciudat venit de la Moscova. România, principala țară vizată. Se face apel la istorie

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a arată deranjată de opinia diplomaţiei române care a salutat ”limba română” în legislaţia naţională a R.Moldova calificând decizia Parlamentului ”restabilire a adevărului ştiinţific”.

Limba română deranjează la Moscova

”Acum limba moldovenească, într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Ar trebui să se urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească şi nu viceversa”, a declarat ea.

Oficialul rus se întreabă a cui este acum Basarabia.

”Renunţând la limba moldovenească, actualul regim de la Chişinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) şi cui aparţin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componenţa Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se doreşte transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească şi nu viceversa”, a declarat Zaharova.

Ea a ţinut să facă referire şi la nişte ”adevăruri istorice”, blamând existenţa până la sfârşitul secolului XVIII a limbii române.

Se schimbă limba oficială în Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a decis
Se schimbă limba oficială în Republica Moldova

România a salutat adoptarea de Republica Moldova a ”limbii române”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă, susţinând că adoptarea acestei legi a fost una întârziată.

„Limba este română şi orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicaţie asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a declarat Maia Sandu.

Adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldoveneşti” în legislaţia naţională cu „limba română” a fost salutată de România.

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a apreciat într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificaţie simbolică, întrucât restabileşte adevărul ştiinţific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova şi confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”, relatează news.ro

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...