Melodia care o scotea din sărite pe Elena Ceaușescu. A dat ordin să fie interzisă

Ana Anitoiu 19.07.2022, 16:27
Melodia care o scotea din sărite pe Elena Ceaușescu. A dat ordin să fie interzisă

O melodie o scotea din sărite pe Elena Ceaușescu în așa fel încât soția fostului dictator a dat ordin ca aceasta să fie interzisă. Artistului care a îndrăznit să o interpreteze nu i-a mai fost permis să apară pe scenă timp de trei ani, începând din 1986.

Cum i-a supărat artistul pe comuniști

Tudor Gheorghe, care la data de 1 august va împlini 77 de ani, a povestit că primul spectacol ce i-a fost interzis de comuniști a fost cel în care recita o poezie necunoscută scrisă de Ion Luca Caragiale.

„Au venit și-au spus: Asta în niciun caz!. Bine, era și îngrozitor. Era o poezie necunoscută, greu de suportat. Pentru că ăsta spunea așa: Trec astăzi neștiut prin lume/ Dar trainic las în viitor/ Un semn, o glorie, un nume/ Acestui imbecil popor.

Nu merge nici azi, dar după 89 am reluat spectacolul. Mie mi-au fost interzise două spectacole”, a spus artistul, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de la GSP.ro.

Melodia care o scotea din sarite pe Elena Ceausescu
Tudor Gheorghe

Ce melodie o scotea din sărite pe Elena Ceaușescu

Tudor Gheorghe a mai povestit că, în cele din urmă, a fost interzis definitiv, în anul 1986. Timp de trei ani, până la Revoluția din decembrie 1989, nu a avut voie să apară pe scenă.

Artistul a deranjat când a făcut un spectacol la Sala Polivalentă alături de Ansamblul C.C. UTC, în 1986. Atunci, a urcat pe scenă cu poezia „Avalanșa” a lui Mircea Dinescu, un colind și „Femeia”, de Marin Sorescu. Însă, o anumită melodie a scos-o din sărite pe Elena Ceaușescu.

„Și-am și cântat aia: Fir-ați ale dracu oltence/ Iarna grea, muierea rea/ Vacilor n-am ce le da/ Să dau țâța dupe mână/ Ca iarba prin coasă. Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare.

Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!. El o fi zis: Lasă-l, fă, că el cântă cu Acolo este țara mea. (Ea ar fi spus, n.r.:) Fir-ar ăsta al dracu, să nu-l mai văd!. Și nu m-au mai văzut…”, a povestit artistul.

Recent, Tudor Gheorghe a dezvăluit pentru Impact.ro când se va retrage. Artistul a spus că nu știe la ce vârstă se va despărți de scenă, dar că nu va mai urca atunci când va simți că încep să-i tremure genunchii și glasul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...