Meleșcanu, al doilea om în stat, vrea să fie și primul om în ALDE: cum îi “sapă groapa” lui Tăriceanu

Ciprian Ioana 11.09.2019, 15:17
Meleșcanu, al doilea om în stat, vrea să fie și primul om în ALDE: cum îi “sapă groapa” lui Tăriceanu

Teodor Meleșcanu, proaspăt instalat în funcția de președinte al Senatului, caută să răsplătească mâna ce i-a fost întinsă de PSD. Caută acum susținere pentru Guvernul Vioricăi Dăncilă și, în același timp, urmărește să-l scoată din arenă pe Tăriceanu.

Teodor Meleșcanu a fost instalat la șefia Senatului cu sprijinul PSD. Viorica Dăncilă a căutat să joace tare după ce partidul său a fost lăsat singur la guvernare de ALDE și a decis să se răzbune și să-și recapete majoritatea.

A surprins pe toată lumea atunci când a anunțat că-l va susține pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului. Iar Meleșcanu, fost ministru de Externe și ocupant al mai multor funcții importante de-a lungul timpului, nu a stat pe gânduri.

A acceptat susținerea PSD, chiar cu riscul de a fi exclus din ALDE.

Meleșcanu negociază cu PSD pentru a-l scoate pe Tăriceanu din arenă

Teodor Meleșcanu ar negocia intens în această perioadă cu PSD pentru a fi sigur că ambele părți au de câștigat. Meleșcanu a fost deja răsplătit cu șefia Senatului, dar acum trebuie să primească și PSD ceva.

Și singurul lucru de care are nevoie pe termen scurt este recăpătarea majorității. Nu poate face acest lucru fără să atragă parlamentari de la ALDE.

Pe unii “îi cumpără” cu funcții – (vezi AICI cine ar putea fi noii miniștri propuși de Dăncilă).

Dar PSD are nevoie de mai mult. Vrea și alți parlamentari de la ALDE care să-l lase pe Tăriceanu singur și să susțină un eventual vot de încredere la adresa Guvernului sau moțiunea de cenzură anunțată de opoziție.

Surse politice susțin că Meleșcanu nu are de gând să plece din ALDE și ar putea contesta chiar și o eventuală decizie de excludere. Vrea în schimb să tragă după el, spre PSD, mai mulți colegi din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Hotnews.

“Meleșcanu este cel care negociază direct cu Dăncilă. Unii parlamentari ALDE vor să candideze pentru noi mandate, alții vor să fie candidați la locale se negociază totul în funcție de om. La schimb, PSD-ul primește susținere pentru Guvern. Tot ce pot să vă spun este că negocierile sunt de-abia la început”, susțin sursele citate.

Se pare că Meleșcanu ar miza pe cel puțin 12 deputați ALDE care ar vrea să i se alăture, cărora li se adaugă cel puțin 6 senatori.

Tăriceanu, încolțit: cum se pregătește să mute

În tot acest timp, Călin Popescu Tăriceanu simte că e încolțit și că ar putea fi părăsit de mulți parlamentari ALDE. Așa că ar putea apela, culmea, chiar la președintele Klaus Iohannis.

Liderul ALDE ar vrea să-i ceară șefului statului, printr-o scrisoare, să nu accepte nicio nouă remaniere propusă de Viorica Dăncilă care ar conține nume de la ALDE. Tăriceanu încearcă și o justificare juridică pentru această cerere.

El spune că orice parlamentar ALDE care acceptă funcția de ministru și e numit în Guvern își pierde automat calitatea de membru. Așadar, configurația politică a Guvernului tot n-ar fi una specifică unei coaliții, deci Guvernul are o altă restructură.

Pe cale de consecință, tot trebuie să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Chestiunea a fost explicată de Varujan Vosganian, liderul ALDE de la Camera Deputaților.

“Tentativa de a evita un vot în Parlament, sugerându-se că Guvernul și-a păstrat structura politică, e un șiretlic care nu ține nici din punct de vedere juridic, nici politic. E suficient timp ca respectivul să nu își piardă calitatea de membru ALDE. Nu există problema de a se face o strucută PSD-ALDE. Oricine intră în Guvern, pierde calitatea de membru ALDE”
Varujan Vosganian, liderul deputaților ALDE