Medicii şi profesorii care nu se vaccinează, penalizaţi la salariu. Florin Cîțu: „Pun în pericol viața altora”

Badea Violeta, Ozana Mazilu 26.09.2021, 12:05
Medicii şi profesorii care nu se vaccinează, penalizaţi la salariu. Florin Cîțu: „Pun în pericol viața altora”

Veste proastă pentru medicii și profesorii din România. Cele două categorii ar putea fi penalizate la salariu dacă refuză să se vaccineze. Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu, noul președinte al PNL.

Medicii și profesorii, penalizați dacă refuză să se vaccineze sau să se testeze

Florin Cîțu a anunțat că medicii și profesorii care refuză să se vaccineze sau să se testeze ar putea fi penalizaţi salarial. Prin această decizie, noul președinte al PNL ar urma dea un exemplu românilor, fiindcă cele două categorii sunt considerate modele de urmat în societate. Totuși, premierul a subliniat, la Antena 3, că vaccinarea obligatorie rămâne „ultima variantă”.

„Trebuie să vă gândiți că aceasta este o guvernare liberală. Eu nu vreau să impun lucruri oamenilor să le facă. Le arătăm beneficiile, le arătam riscurile, le arătăm costurile dar vreau până la urmă românii să decidă pentru propria viaţă.

De aceea, am spus că vaccinarea obligatorie este ultima variantă şi aş vedea-o într-un context pentru cadre medicale pentru că atunci când mergi la spital ți se cere să faci un test ca să nu îmbolnăvești pe altcineva în spital. Mi se pare normal ca și cadrul medical care tratează pacienți să fie supus aceleiași reguli.

Oamenii se uită la medicii care nu se vaccinează și gândesc că poate e ceva. Atunci este important ca medicii să fie un exemplu. (…) Am încercat să le arătăm românilor că este singura soluție să trecem pandemia.

Facem mai mult dacă este nevoie, dar atunci când 40% dintre medici nu sunt vaccinați și 40% dintre profesori, acele categorii profesionale la care oamenii se uită pentru exemplu, mesajul este complicat”, a declarat Florin Cîţu.

Florin Citu a anuntat ca medicii și profesorii risca sa fie penalizati daca nu se vaccineaza
Florin Citu a anuntat ca medicii și profesorii risca sa fie penalizati daca nu se vaccineaza

Cele două categorii pun în pericol viața altora

Premierul a punctat că în alte țări din Europa există măsuri mult mai dure și se poate ajunge până la desfacerea contractul de muncă. Cu toate astea, Florin Cîțu nu ia în calcul o astfel de variantă, fiindcă România are nevoie de cadre medicale în această perioadă. Totuși, noul președinte al PNL nu exclude posibilitatea aplicării unor penalități financiare.

„Am văzut în Europa că sunt țări unde cei care nu vor să se vaccineze nu mai primesc salariu, li se desface contractul de muncă. Eu cred că asta cu desfăcutul contractului de muncă în România pentru medici este puțin extrem, când avem nevoie de medici, mai ales în această perioadă.

S-ar putea să fie penalități financiare pentru cei care nu vor să se vaccineze sau să se testeze, pentru că pun în pericol viața pacienților și nu este normal așa ceva, mai ales că sunt cadre medicale. Și în sistemul educațional la fel”, a spus Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...