Măsuri împotriva rușilor bogați. UE vrea să pună capăt schemelor pentru „pașapoartele de aur” și pentru vânzările de vize

Beatrice Dumitru 28.03.2022, 17:55
Măsuri împotriva rușilor bogați. UE vrea să pună capăt schemelor pentru „pașapoartele de aur” și pentru vânzările de vize

De la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”, UE a trecut pe lista neagră aproape 700 de politicieni de top, oameni de afaceri și militari acuzați că sprijină Kremlinul. În acest context, Comisia Europeană a cerut ca țările UE să pună capăt așa-numitelor „pașapoarte de aur” și să suspende acordarea vizelor pentru cetățenii din Rusia și Belarus.

UE vrea să elimine „pașapoartele de aur”

Cererea vine pe fondul îngrijorării că persoanele afectate de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza invadării Ucrainei de către Rusia ar putea deține vize sau pașapoarte de aur UE. Mai multe țări din blocul comunitar derulează sisteme de vize de aur și au programe pentru pașapoarte de aur.

Astfel, Comisia Europeană a cerut guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de acordarea a cetățeniei persoanelor bogate în schimbul investițiilor, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”, și le-a îndemnat să suspende acordarea vizelor pentru cetățenii din Rusia și Belarus, notează Reuters.

Măsuri împotriva cetățenilor ruși. UE vrea să pună capăt schemelor pentru „pașapoartele de aur” și pentru vânzările de vize
Noi măsuri împotriva cetățenilor ruși.

Trei țări au astfel de scheme

Mișcarea vine în urma unor noi eforturi din partea Parlamentului European de a reduce și de a reglementa industria de vânzare a cetățeniei și a vizelor de mai multe miliarde de euro, pe care UE a considerat-o mult timp un risc de securitate.

Unii cetățeni ruși sau belarusi care sunt supuși sancțiunilor sau susțin în mod semnificativ războiul din Ucraina ar fi putut dobândi cetățenia UE sau acces privilegiat în UE, inclusiv pentru a călători liber în spațiul Schengen, în cadrul acestor scheme”, a precizat Comisia Europeană.

Comisia a cerut încetarea imediată a programelor naționale existente de vânzare a pașapoartelor. În prezent, doar Malta, Cipru și Bulgaria au astfel de scheme și toate s-au angajat să le pună capăt. Parlamentul Ciprului tocmai a votat pentru eliminarea programului. De asemenea, 12 țări UE operează scheme de dobândire a dreptului de ședere pe bază de investiții, iar nivelul minim variază de la 60. 000 EUR la 1.250 000 EUR.

Bruxelles-ul a mai spus că guvernele ar trebui să verifice dacă persoanele sancționate dețin un pașaport de aur sau o viză pe care au eliberat-o. Comisia Europeană a declarat că nu știe dacă persoanele sancționate se numără printre beneficiarii programului, însă țările ar trebui să stabilească dacă anulează acele pașapoarte și ar trebui să retragă imediat permisele de ședere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...